18/04/2024

Уикилийкс разкри нови чудовищни престъпления на САЩ в Ирак!

Джулиън Есендж не възнамерява да оставя на мира лицемерите, които убиват навинни хора в Азия

През изминалата нощ сайтът на Джулиън Есендж Уикилийкс отново взриви спокойствието на САЩ и НАТО и събуди възмущението на пацифистите по цял свят с публикацията на нови документи/ още подробности – вижте тук/, които показват зверствата на САЩ Ирак.

Сайът на австралиеца стана известен в цял свят през юли  тази година с публикуването на документи за военните кампании на САЩ в Афганистан.

От тях недвусмислено става ясно, че американските военни са неглежирали и омаловажили  много доказателства за издевателства, извършени от иракски полицаи и военни над затворници.

Близо 400 хиляди /391 832/ отчета са получили названието „Иракското
досие“. Те обхващат периода от 1 януари 2004 до 31 декември 2009 година.
Отчетите показват детайлната информация за станалите в Ирак събития, чийто свидетели са военнослужещи от САЩ и за първи път истински позволяват да се погледне в секретната история на войната, която правителството на Съединените щати е знаела, се казва в сайта.

В публикуваните документи се посочват данни за смъртта на 110 хиляди човека от които 66 хиляди мирни граждани, почти 24 хиляди противници, повече от 15 хиляди от приемащата страна- (иракските военни) и 3,7 хиляди приятелски загуби-(американски военни).

Агенция Ройтерс отбелязва, че Уикилийкс е предоставил на някои световни медии достъп до документите преди публикуването им. Guardian пише, че в документите има отчети за не по-малко от 15 хиляди необявени загуби.

Катарската телевизия Ал Джазира от своя страна твърди, че публикуваните документи свидетелстват за това, че военното командване на САЩ си е затваряло очите за мъченията и убийствата на хора в иракските затвори и не е провеждало разследване на тези факти.

Пентагонът неведнъж е призовавал ръководството на Уикилийкс да се откаже от публикацията на подобни документи, тъй като това може сериозно да застраши сигурността на иранците, които са сътрудничили с иракските военни.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън разкритикува оповестяването на документите: Трябва да заклеймим възможно най-ясно разкриването на каквато и да е класифицирана информация от индивиди или организации, която поставя на риск живота на американските военни и цивилни, както и живота на предствители на съюзниците ни, и застрашава не само нашата национална сигурност, но и сигурността на страните, с които работим,  цитира я  БНР.

Компрометиращите американското нахлуване в азиатската държава документи бяха оповестени в момент, когато американската армия се готви да
изтегли и последните 50 000 военни от Ирак до края на 2011. Насилието в страната е намаляло драстично през последните две години, но бомбите и престрелките си остават ежедневие. А това означава, че продължават да гинат невинни хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *