29/03/2024

Петков изгуби делото за клевета срещу автора на „Новите демони“

Юрген Рот

Румен Петков изгуби съдебната битка с германския журналист Юрген Рот. Бившият МВР министър го вкара в съда за клевета, съобщиха от съдебната палата.

Съдиите са признали Рот за невиновен в това, че на 8 април 2008 г. с предоставени на вестник „Дневник“ от него извадки от книгата му „Новите демони“, е разгласил позорно обстоятелство за Петков като длъжностно лице – тогава министър.

Румен Петков искаше компенсация от 10 000 лева за претърпени неимуществени вреди, но тя беше отхвърлена от съда. Твърденията на Рот, от които се засегна Румен Петков, са за това, че има писмо, което „циркулира из посолствата, според което той е заповядал  на икономическата полиция в Плевен да не контролира фирмите на областния лидер на социалистите в Плевен Васил Антонов“.

Позовавайки се на същото писмо, Рот пише в книгата си, че „вътрешният
министър е в близки контакти с известните мафиотски босове Красимир и Николай
Маринови-Маргините“, предаде „Дневник“. В книгата си немският журналистът твърди още, че ексминистърът е забранил на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев да разследва убийството на плевенския бизнесмен  Людмил Конов, който финансирал политика с пари от нефтопреработвателния завод „Плама“.

„Румен Петков директно е замесен в търговията с амфетамини и мащабна афера с
амфетамини. Става въпрос за страшно много пари“, пише още в „Новите демони“.

Преди да бъде произнесена присъдата, показания пред съда даде друг бивш главен секретар – Валентин Петров. Той заяви, че Петков не е покровителствал каналите за разпространение на амфетанимин, докато е бил вътрешен министър. Това било теза на тогавашния шеф на ГДБОП, а сега на митниците Ваньо Танов, която била „меко казано лъжа“.

Според Петров, Танов се е срещал с Юрген Рот, чиято книга била написана в стила на изразяване на шефа на митниците. Бившият главен секретар потвърди, че е имало среща между Румен Петков и бизнесмените Ангел Христов и Пламен Галев, известни като братя Галеви. Причината била оперативна разработка срещу тях, а разговорът с Петков, който по това време беше министър, бил записан със специални разузнавателни средства.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Софийския градски съд.

Самият Юрген Рот не присъства в съдебната зала. В края на миналия месец той заяви, че не може да пътува до България, защото не се чувства в безопасност. В
отговор вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че ако дойде, лично ще гарантира сигурността му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *