25/04/2024

Пратиха на съд ГЕРБ-ери заради нагло интересчийство

Преди броени дни в парламента за малко щеше да бъде прокарана поправка в Закона за земеделските земи. С нея притежателите на ниви се задължаваха най-напред да продават парцелите си на онези, които са ги взели под аренда. Е, както винаги се оказа, че нашите законотворци не правят нищо случайно. То винаги е в полза на някого, не и на народа.

Този път обаче хванаха навреме в крачка депутатите от ГЕРБ Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев, които съчиниха тази поправка. Те просто „забравили“ да декларират, че са били управители на фирми, които са обработвали земи, както и не са декларирали свързани лица. Те може само заради тази поправка да са се борили да станат депутати.

Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика реши, че има очевиден конфликт на интереси и ги даде на Върховния
административен съд. Комисията установи, че двамата са били в управата на заинтересовани фирми 12 месеца преди да станат депутати и не са декларирали това, каквото е изискването на закона.

Нарушили и разпоредбата за деклариране на свързани лица. Решението Гюзелев и Аврамов да бъдат пратени на съд беше взето с гласовете на „Атака“, Синята коалиция“ и БСП. ГЕРБ и ДПС бяха против.

Шефът на комисията Валентин Николов уточни, че на заседанието са разгледани
докладни по сигнал за конфликт на интереси срещу четирима народни представители от ГЕРБ – доц. Геновева Алексиева, Десислава Танева, Димитър Аврамов и Стоян Гюзелев.

Дори и съдът да не ги осъди двамата депутати, важното е, че интересчиите бяха спряни. Дано това подейства възпиращо на останалите така наречени народни избраници в парламента. Друг е въпросът, че всички вече действащи закони в България са направени на същия принцип и предишните „народни избраниици“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *