30/03/2023

Ройтерс: Колебливостта на Бойко Борисов отблъсква избирателите

Има над какво да мисли българският премиер

Министър-председателят на България е на път да отблъсне избирателите, които го издигнаха във властта миналата година заради многото отстъпления от обещани, но не извършени реформи на тромяавите държавни услуги, пише Ройтерс в специален материал от столицата.

Дясноцентристката партия на Борисов ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г. с обещание за цялостно реформиране на остарелите пенсионна и здравна система, но отстъпи още при най-малките протести и може да бъде наказан за бездействието си на изборите догодина, коментира агенция Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

Три години след като се присъедини към Европейския съюз България остава най-бедната държава членка и подкрепата за ГЕРБ намалява. Тя се понижи до 28 на сто този месец спрямо 40 на сто на изборите миналата година заради безпокойството на традиционно десните избиратели от липсата на напредък в реформите.

Анализатори твърдят, че България може да се надява да намали пропастта в конкурентноспособността с партньорите си от ЕС, само ако предприеме големи реформи за намаляване на безработицата, увеличаване на производителността на труда и справяне със застаряващото си работещо население.

Много избиратели не са особено впечатлени от колебливостта на Борисов и може да оттеглят подкрепата си за ГЕРБ на президентските и местните избори догодина, въпреки че България избегна големите демонстрации като в съседните Гърция и Румъния, коментира Ройтерс.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *