11/04/2021

Клинтън изгубил кодовете за стрелба с ядрени ракети!

Бил Клинтън

Кодовете за изстрелване на американските атомни ракети са изчезнали по времето, когато президент на САЩ беше Бил Клинтън.

Сензационната новина, която при лоши стечения на обстоятелствата би могла да обърне историята на човечеството, бе разпространена от Си Ен Ен, която се позовава на мемоарите на бивш член на Обединения съвет на началник щабовете на американската армия.

Генерал Хю Шелтън разказва, че кодовете липсвали в продължение на няколко месеца. Това беше много сериозна ситуация. Движехме се по острието на бръснач, пише генералът в спомените си.

Само във филмите кодовете се носят от президента, окачени на врата му. В
действителност те се съхраняват от един от помощниците му, който трябва да е
непрекъснато залепен за държавния глава, допълва Шелтън. По думите му самият Клинтън не е знаел, че въпросният помощник е изгубил кодовете.

Кодовете, върху които се крепи сигурността или пък унищожението на човечеството представляват карта с комбинация от цифри, която позволява да се
отключи ядреното куфарче. Веднъж месечно представител на Пентагона е длъжен да проверява дали помощникът носи правилните кодове. Но поне на два пъти помощник от Белия дом е съобщавал на човека от отбранителното министерство, че кодовете в момента са при президента, който е зает на съвещание и така се проваляла проверката.

Така се стигнало до ситуация от 2000 г., когато трябвало да се сменят кодовете, но помощникът заяви, че ги няма нито при президента, нито у него, изчезнали са, пише генерал Шелтън.

Фран Таунсенд, бивш помощник по националната сигурност от времето на президента Джордж Буш, обяснява, че не може да си представи по-сериозно нарушение. Тези кодове съответстват на способността на президента да заповяда и да извърши ядрена атака, казва той пред Си Ен Ен. Таунсенд допълва, че дори да попаднат у външно лице, то едва ли ще може да изстреля ядрена ракета, защото кодовете са само част от сложна система за атака.

Нови кодове били въведени броени минути след установяването на проблема. Процедурата за проверка веднага беше променена, спомня си Шелтън, и сега вече от представителя на Пентагона се изисква безусловно да чака появата на президента за лично сверяване
на кодовете.

(Visited 124 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *