29/03/2024

Слоуфуд: Не ударим ли спирачките Земята ще загине!

Основателят на движението Карло Петрини

Човечеството през последните два века до такава степен е увеличило скоростта, че скоро ще се срути в бездната. Ако не ударим спирачките и то – още сега, планетата Земя не я чака нищо добро.

Тази философия изповядва движението слоу, (от slow – бавен), което е на път да се
превърне в културна революция.

Движението се ражда преди 20 години около организацията Слоуфуд с девиз: Яж добре, правилно и чисто, по идея на Карло Петрини в Италия. Организацията е създадена в отговор на нездравословното хранене Фастфуд. Сега движението слоу вече има разклонения и разновидности в почти целия свят.

Появиха се така наречените слоу градове или как да живееш добре в града, така
нареченото слоу производство да – произвеждаш качествени неща, така наречените слоу пари – да инвестираш в местните продукти и в биопродуктите, слоу възпитанието – да отделяш повече време за децата си или слоу облеклото – дрехи, които са с високо качество и не се изхабяват бързо, съобщава БТА. Всичко това приканва планетата и отделните индивиди да натиснат спирачките.

В Европа се появиха много трудове, посветени на темата за вредите, нанесени от високата скорост и от забързаното темпо. Германският философ Хартмут Роза стига до извода, че скоростта, която помогна на света да се модернизира преди два века, сега може би е на път да тласне същия този свят в бездната.

Пределите, които може да достигне човек както в индивидуален, така и в екологичен и политически план, са достигнати. Ние не ускоряваме вече темпото, за да подобрим нещата, а за да запазим тяхното настоящо състояние и да гарантираме обществения ред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *