23/04/2024

В Нова Зеландия са щастливи! Пиячката – по-евтина от водата!

Съществува държава, в която ценителите на чашката имат големи основания да са доволни от живота. Пиячката там поевтинява непрестанно през последните години, за да се стигне до там, минералната вода да е по-скъпа от виното.

То май целият свят /макар още да не си дава сметка за това/ е тръгнал да следва техния пример. Много анализатори на безумната експлоатация на планетата ни прогнозират, че в бъдеще са възможни войни заради вода и храна.

Така или иначе – още към днешна дата много хора в Нова Зеландия са щастливи. Учените от университета „Отаго“, чието проучване е публикувано в местния здравен журнал, изразяват обаче тревога за общественото здраве.

Те установили, че чаша вино в екзотичната осторвна държава струва 62 цента, докато 250 мл минерална вода се продават за 67 цента. Изследването им показало ясна тенденция от последното десетилетие – цената на алкохола бележи резки спадове с увеличението на заплатите на гражданите.

Алкохолът в момента е най-евтината лека дрога в страната. След като става все по-достъпен и по-достъпен, повече хора се отдават на пиянски забавления, обяснява професор Ник Уилсън. Той допълва, че според редица международни проучвания ниските цени на алкохола стимулират прекаляването, както и употребата му сред младите, с което представлява сериозен риск за общественото здраве. Това пък натоварва здравната система на страната.

Най-ниски са цените на виното, тъй като реколтата от грозде в Нова Зеландия през последните години е била много обилна, а сега производителите искат да разпродадат стоката от складовете си.

Учените предлагат правителството да приложи към алкохола същите мерки, които е приложило към тютюневите изделия, за да се пребори с масовото тютюнопушене – по-високи акцизи, контрол на маркетинга и спонсорството, както и ограничаване на работното време на специализираните магазини за продажбата му.

Такива мерки могат да пресекат проблема с културата на пиянство в Нова Зеландия, прогнозират изследователите от Нова Зеландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *