28/03/2024

По какво се различават законът и панталонът в България?

Доган

Магистратите днес отново показаха, че българските закони дават възможност за всякакви волни тълкувания. Скандалният хонорар от 2 милиона лева, който гушна Сокола, при това – както се разбра- за нещо, което така и не е извършено, още подробности – вижте тук/ бил законен. Висшият административен съд /ВАС/не намери конфликт на интереси в този казус.

Става дума за консултантските договори, които Ахмед Доган е сключил с „Института по строителство и минно дело – София. Договорите са за хидрогеоложки проучвания на обектите Проект Тунджа, каскада Доспат-Въча, Баташки водносилов път и Хидроенергийна каскада Горна Арда.

ВАС приема, че действията на Доган датират от периода преди Законът за предотвратяване и разкриване конфликт на интереси да влезе в сила. Няма доказателства, че Доган като народен представител е гласувал закони, които да ползват фирмата, с която е сключил договор. Магистратите отвхърлят исканото от защитата на Доган възнаграждение от 48 хил. лв., като му присъжда 150 лева.

Окуражаващо е все пак, че това решение на съда е подписано с особено мнение от председателя на състава и докладчик по делото съдия Марина Михайлова, кото не споделя становището на мнозинството от състава за липса на конфликт на интереси по отношение на народния представител Ахмед Демир Доган.

Имаше един стар, но много подходящ за случая виц: Въпрос: каква е разликата между закона и панталона в България: Отговор: В закона винаги може да се намери член, който да те оправи. В панталона – не винаги..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *