25/04/2024

Жените с добър характер пълнеят повече от другите! Защо?

Всеки от нас познава поне една пълничка жена, която винаги е готова да врътне едни мекици за стопляне на атмосферата, да направи супичка, ако сте уморен, или да ви преследва с агнешко печено, ако подозира, че ви терзаят служебни или любовни проблеми.

Често пълничките жени  се свързват именно с качества като мила, услужлива, всеотдайна, готова винаги да помогне. Всъщност не пълнотата прави тези жени мили, а характерът им ги прави дебели. Това твърди американската психоложка Карън Р. Кьониг, цитирана от 24 часа.

В новата й книга “Защо най-милите жени дебелеят най-бързо” тя описва един странен феномен, който наблюдавала в продължение на десетилетия работа като поведенчески психотерапевт.

Кьониг е убедена, че жени, които искат на всеки да угодят и се жертват за другите, не са добри със себе си. Единственото, което си позволяват като награда и утеха, е хапването.

Яденето замества или отъждествява любовта в представата на тези жени. “Когато вечер гладът е последното, за което мислим, и първото, с което ставаме сутрин, това означава, че ни липсва любов”, установила Кьониг.

Защо точно жени попадат в тази схема?
“Това има връзка с ролите, които ни налага обществото. Според тях мъжественост означава способност да се налагаш над другите и самочувствие. Женското поведение пък е по-покорно, приемащо, съгласяващо се”, обяснява и хамбургският психолог Елмар Басе. Така жените биват възпитавани в добронамерено и учтиво поведение, за да бъдат атрактивни за мъжете.

В книгата си Кьониг дава ценни съвети на дамите с подобен проблем. Първата стъпка по този път се казва “не”. Жените с твърде добър характер трябва да се научат да не изпълняват незабавно чужди желания. Така те ще успеят да се наложат сред приятелите и семейството си и да получават повече респект. А най-вече, като свалят някой и друг килограм, ще могат да се чувстват спокойни и навън.

Защото проблемът пред повечето жени, а и мъже с наднормено тегло не е толкова в неосъщественото желание да се впишат в някакви наложени представи за красота, а в дискриминацията, която усещат навсякъде.

Че ХХL форматът нанася тежки удари на психиката, се научават още децата в ранна възраст. Пълничките малчугани винаги са обект на подигравки. Учени от университета в Тюбинген неотдавна представиха свое проучване, което показва колко силни са предразсъдъците към пълните деца. Те показали на 450 деца между 10 и 15 г. общо пет снимки. На тях били фотографирани стройно момче, стройно момиче, стройно момче в инвалиден стол, пълно момче и пълно момиче. Участниците в анкетата трябвало да класират децата по критериите красота, мързел, интелигентност и симпатия.

Във всички показатели победител излязло слабото момиченце. При показателя симпатия детето в инвалиден стол набрало равен брой точки със слабото момче. Присъдата над дебелите деца била унищожителна. 87% от участниците в анкетата ги определили като грозни, а 95% били убедени, че те са мързеливи.

“Тези резултати потвърдиха подобно изследване сред възрастни в САЩ. Шокирани сме”, призна ръководителят на изследването Ансгар Тил.

През 50-те години пълните хора са смятани за успешни и солидни. Във времената на фитнес-манията обаче на хората с повечко килограми се вменява мързел и нежелание да се грижат за фигурата си.

Всъщност какво означава днес да си дебел? Свръхтеглото се определя по така наречения Body-Mass-Index, който представлява тежестта, разделена на височината на квадрат. Ако той надхвърля 25, попадате в категорията на недолюбваните дебелаци. Според много учени фармацевтичното лоби е успяло да манипулира стойностите на препоръчителния BMI, като ги е занижило значително. Причината е проста – цялата индустрия живее най-вече от различни средства за диета и отслабване. Никой не се интересува от това, че всеки човек си има лични стойности, според които се чувства добре или зле, независимо дали BMI е над или под 25. А онези, които наистина са дебели, си го знаят и без изчисления. Последното, от което имат нужда тези хора, е сочещ срещу тях показалец. (24часа)
Как да спрем да сме любезни

Има няколко хватки, с които според психоложката Кьониг пълните жени могат да излязат от омагьосания кръг на добър характер – свръхтегло:

Правила в приятелския кръг
– Очаквайте от приятелите си да ви изслушват, да не пестят усилия да ви помогнат и да ви уважават.

– Обградете се с хора, чието мнение ви дава сили и самочувствие, а не ви обижда. Така няма да се утешавате с ядене, ако непрекъснато някой ви наранява.

– Очаквайте и от приятелите си да допринасят за доброто състояние на връзката ви.

Забрани в приятелския кръг
– Не запазвайте за приятели хора, само защото ви е жал за тях или се страхувате да ги изоставите.

– Не се ангажирайте с хора, които не са в състояние да оценят помощта ви и да ви отвърнат със същото.

– Не се опитвайте да решавате проблемите на приятелите си, а ги окуражавайте те сами да ги решат

Правила в работата
– Молете другите за помощ, ако се налага, и не си правете труда да се чудите непрекъснато какво мислят те за вас

– Признайте си, че сте несъвършна и имате право на грешки.

– Търсете признание при себе си, а не при другите.

4Не казвайте задължително “да”, само защото от вас се очаква това.

– Не се оставяйте да ви вменяват чувство на вина.

– Не вършете работата на другите, само защото се страхувате да не ви направят проблем.

Правила в семейството

– Погрижете се за това останалите членове на семейството да допринасят равно за това семейството да функционира. С работа, пари и емоции.

– Отделяйте време за себе си, независимо дали на останалите им харесва, или не.

– Не се отказвайте от приятелствата си извън фамилията.

Забрани в семейството
– Не съжалявайте гадни роднини, които всички други отдавна са прогонили просто защото наистина са гадни.

– Не давайте лош пример на децата си с това, че не е нужно да се грижиш за себе си.

– Не се правете на омиротворител при семейни вражди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *