18/08/2022

Над 319 милиончета от здравната каса отлетели в неизвестна посока!

Логото на Националната здравно-осигурителна касаНе лев, на два, не дори стотици хиляди – цели 319 милиона лева, са се изпарили от здравната каса. Шокирашата цифра съобщи шефът на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. За наистина впечатляващото отклоняване на средства  е уведомен главният прокурор на републиката Борис Велчев. Милионите са отлетели в неизвестна посока през миналата година.

Изчезналите средства са част от парите за здравно осигуряване, събирани от Националната агенция по приходите от граждани и юридически лица.

В лекарския съюз  смятат, че те са отклонени неправомерно и не са използвани за заплащане на здравни грижи, каквото е тяхното предназначение, гласи сигналът до главния прокурор. Той е подписан от председателя на съюза д-р Цветан Райчинов.

Мидицинската съсловна организация е поставяла въпроса многократно пред Министерството на финансите, на здравеопазването и НЗОК, но досега задоволителен отговор не е получаван.

В отговор на това тежко обвинение управителката на Националната здравноосигурителна каса Нели Нешева заяви, че изчезнали пари от здравната каса няма, всичко е отчетено. Щом парите са в оперативния резерв и останат, те са в излишъка на касата, който е част от консолидирания бюджет на държавата, поясни Нешева.

През лятото на 2010 г. БЛС обяви, че ще сезира прокуратурата, Комисията по здравеопазване към Европейския парламент и Европейската комисия за изчезването на 455 млн. лв. от бюджета на здравната каса.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *