29/03/2024

Ужас! Изнасят незаконно човешки органи от България!

Теодора Джалева

Скандален експорт на човешки органи е направен от България. Той е реализиран без изискващите се в такива случаи разрешения от Министерството на здравеопазването.

Липсва и договор между неправителствената организация Евротрансплант и болниците, откъдето са взети органите. Това директно погазва изискванията на Закона за трансплантации на органи и тъкани, съобщи пресконференция в парламента синият дипутат д-р Ваньо Шарков.

В деня за парламентарен контрол министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова заяви, че е предоставила на сините депутати доклад от проверка на Инспектората на министерството за дейността на Изпълнителната агенция по трасплантациите.

Установените в доклада нарушения са изключително тежки и сериозни и по този повод сините обявиха, че изпращат доклада от проверката на главния прокурор Борис Велчев.

В документацията на агенцията цари пълен хаос, редовно е нарушаван Законът за обществените поръчки, има тежки нарушения и на Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси, допълни Шарков.

От приложените формуляри не става по никакъв начин ясно какви точно органи са взети от  Евротрансплант, има документи с различно съдържание, в които се намира противоречива информация, подчерта депутатът. За начина, по който е назначен изпълнителният директор на агенцията към датата на проверката е установено, че е сключен трудов договор между директорката на агенцията Теодора Джалева и бившия министър Божидар Нанев, както и изразено съгласие от министър-председателя.

Искаме Джалева да си подаде моментално оставката при тези тежки констатирани нарушения, завяви синият депутат Михаил Михайлов. Самата проверка е завършила на 9-ти юли т. г. , но досега не са предприети никакви действия, коментира той.

Много показателен е фактът, че в Изпълнителната агенция по трансплантациите нито един служител не е назначен след проведен по правилата конкурс, подчерта дебело синият депутат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *