19/04/2024

Тръгва делото срещу Доган за скандалния хонорар от 1,5 млн. лева

Сокола е дволен от високата оценка, кято е получил като енергиен консултант

Започна очакваното знаково дело във Върховния административен съд срещу Ахмед Доган за сладкия хонорар от милион и половина лева.

Парите били наброени на лидера на етническата партия ДПС в качеството му на енергиен консултант / къде ли и кога е усвоил познния за този клъчов икономически сектор/  по четири хидроенергийни проекта.

Това става по времето, когато ДПС, заедно с НДСВ и БСП в тройна коалиция държаха властта в България.

Делото стартира на 2 септември 2010 година на базата на доклад на парламентарната антикорупционна комисия за конфликт на интереси.

Сокола се възползва от правото си да не застане лично пред тримата съдии, които ще нищятг казуса. За интересите му и защита им ще се грижи адвокат. В случай, че магистратите преценят, че е налице конфликт на интереси заради полученото от лидера на ДПС възнаграждение като консултант, го грози глоба до 3000 лв. както и конфискация на хонорара от 1.5 млн. лв. в полза на държавата.

Делото се води по бързата процедура. Шефът на антикорупционната комисия в парламента Димо Гяуров и Доган са призовани, но не са длъжни да се явят в съдебната зала.

Призовката за лидера на ДПС дошла в партийната централа преди няколко дни. От движението коментират впечатляващата експедитивност, с която лидерът им е призован – комисията “Гяуров“ прие доклада си в последния пленарен ден преди лятната ваканция.
От ДПС обаче нямало да правят опити за оспорване или забавяне на процеса. На него е призован и представител на парламентарната комисия. Неин председател от новата сесия ще бъде Валентин Иванов от “Атака“, който сменя ротационно синия Димо Гяуров.

„Да не забравяме, че започва съдебно производство, което има възможността да събере допълнителни доказателства“, коментира тази сутрин по БНТ Димо Гяуров по случая с Ахмед Доган.
„Прокуратурата може и сама да се сезира на база на всичко онова, което стана известно и до което се докосне съдът.

Важен е моментът на получаването на парите, отношенията между него и тази фирма не се изчерпва с подписването на договор и с получаването на парите, това е една продължителна връзка, уточни Гяуров.  Повече от това не можехме да направим. Не получихме пълно съдействие от институциите“, каза още той.

Валентин Николов от „Атака” коментира, че засега докладът за Доган е насочен към конфликта на интереси.
„Друг е въпросът, че според нас има и други нарушения. В този период Доган не е бил случаен човек, всичко се решаваше в съвета на Тройната коалиция“, припомня атакистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *