23/04/2024

Нови разрешения за строежи в Пирин вдигат на бунт зелените

Пирин планина

Природозащитници се вдигат на протест срещу екоминистерството за пагубните му  действия по отношение на националния парк Пирин, както и за местността Карадере по Черноморието. Те настяват за отмяна на издадените нови разрешителни за строеж.

Реакцията им е предизвикана от издадените от Министерството на околната среда и водите разрешения за строителство на нови ски съоръжения в Пирин, а това е в нарушение на Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО По този начин  националният парк влиза в списъка на обектите в опасност.

МОСВ разрешава строителство на лифтовете без да се провеждат оценки за въздействие върху околната среда и оценки за съвместимост с НАТУРА 2000. Долната и горната станция на единия от новите лифтове ще бъдат построени извън концесионната територия на компанията Юлен АД.

Без да е събрало глобите и да е завършена прокурорската проверка, сега МОСВ издаде ново разрешение за строителството на лифта.Това се случва при започната наказателна процедура за нарушаване на директивите за НАТУРА 2000 срещу България от страна на Европейската комисия за две подобни решения, взети от правителството на тройната коалиция през 2007 година. В рамките на две седмици

Очевидно силен финансов интерес е надделял отново над международната конвенция, европейските директиви, законите и имиджа на България.

Директорът на РИОСВ Бургас продължи масовото издаване на разрешителни за
строеж в Натура 2000 зони по Черноморието в нарушение на Европейското законодателство, включително 3 разрешителни в местността Светерица – района на Карадере, 2 в района на Иракли и бездейства за спиране на строежа в района на Шкорпиловци, въпреки подадените сигнали преди повече от месец, предупреждават природозащитниците.

Според тях отговорност за случващото се в Национален парк Пирин носят  Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, Заместник министърът на околната среда и водите Евдокия Манева, Директорът на Националната служба за защита на природата – Михаил Михайлов и Директорът на Национален парк Пирин – Георги Грънчаров.

Природозащитниците настояват отговорните лица да предприемат необходимите действия за отмяна на издадените разрешителни и да се спре унищожаването на природата в Парка. Също така настояват Директорът на РИОСВ Бургас
– Бойчо Георгиев да бъде отстранен от поста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *