16/04/2024

Кафето в умерени количества прави артериите по-еластични

По чашка-две ароматно кафе всеки ден действа благотворно на здравето, твърди изследване, направено в Гърция. Учени от Атинския университет твърдят, кафето подобрява еластичността на артериите, а това пък е едно от условията за предпазване от болестите на сърцето.

Наблюдавани са 485 души на възраст между 65 и 100 години, всичките до един жители на гръцкия остров Икария. Той е прочут като “земята на дълголетието“.

Една трета от неговите жители достигат до 90-годишна възраст, съобщава БГНЕС. Всички участници в изследването страдали от високо кръвно налягане. Оказало се обаче, че 65% от хората, които пиели умерени количества кафе – една-две чаши на ден, имат здрави артерии, които функционирали като артериите на младите хора. Техните кръвоносни съдове били по-еластични от тези на хората, които пиели малко или изобщо не пиели кафе.

Около 10 процента от хората, които пиели три и повече чаши кафе на ден обаче  имали малка еластичност на артериите.

Проучването било представено на конгреса на Европейското сдружение по кардиология в Стокхолм. Авторката му – д-р Кристина Крисохоу обяснява, че умереното пиене на кафе означава 25 до 50 мл на ден.

Участниците в изследването пиели традиционно силното гръцко кафе, но изследователката допуска, че другите видове от черната напитка вероятно имат същия ползотворен ефект, стига да не се прекалява с количеството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *