24/04/2024

И комунистическа Куба кандиса – завива към капитализма

ХаванаКомунистическа куба прави очевиден завой към капитализма, макар промените, които започна да въвежда, да са облечени в пропагандни социалистически клишета. В Острова на свободата вече се разрешава развитието на малък собствен частен бизнес – най-вече в сферата на услугите.

Революционно за карибския остров е решението, че  хората с такава дейност могат да станат и работодатели – да наемат работници, които не са техни роднини, съобщава БТА. Близо 140 сфери от стопанския живот могат да се възползват от тези промени.

Това решение много напомня на легендарния Указ 56, който се пръкна малко преди бай Тошо /Тодор Живков/ да падне от власт. От него лъхаше на капитализъм, макар и доста регулиран. Но се намериха достатъчно хора в България, които да се възползват от възможностите, предоставени от указа.

Звучи направо изумяващо, че на кубинците до преди две години им е било забранено да продават  мобилни телефони. А едва през тази година получават правото сами да си строят къщи – преди това право да строи е имала само държавата.

И като започнат някои да се прихласват по прелестите на комунизма… Разбира се, нищо не е само черно или само бяло. Нито комунизмът, нито капитализмът гарантират земен рай. Но истината е, че рестрикциите в комунистическия режим са някаква неприятна компилация от феодализъм и фашизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *