19/04/2024

Загадъчна древна врата на боговете откриха в Перу

Загадъчна древна каменна структура с впечатляващи мащаби е открита в Марк Хауи. Това е планински район в южната част на Перу, разположен на 35 км от град Пуно.
Тукашните хора наричат помежду си тази структура Градът на боговете. Той не е изследван задълбочено, тъй като се намира в трудно достъпна местност. От  самолет в този район са били забелязали много структури и полуразрушени сгради.

Вратата Puerta de Hayu Marca (Портал на Града на боговете / душата/) е открита в една от скалите на билото, с  височина от 2 метра и 7 м ширина с една малка дупка, която прилича на ключалка в центъра на вратата, съобщава www.30dumi.pozicii.net.

Тази врата е открита от  Хосе Луис Делгадо Maмани – професионален водач, който съпровожда туристи към околните руини и пътеки. След като намерих тази врата, тя не веднъж ми се присънваше. В сънищата ми се връщах отново и отново на това място и гледах тази врата. Тя бе  леко отворена и от нея струеше някаква  изумрудена светлина, разказва Хосе в интервю за местната преса.

След откриването на вратата през 1996 г. в тази област са извършени археологически разкопки. Според епоса на инките, това е районът на  Бога, а според легендата, великите герои, които били към края на пътя си, идвали тук и минавали през портата.

Любопитното е, че според легендата на инките, не всички оставали завинаги зад тези порти. Някои от героите се връщали от земята на боговете с невероятна сила и знания.

Друга легенда разказва за испанските конквистадори, които след като пристигнали в Перу започнали да ограбват перуанските населени места. Един от жреците на инките, чието име било Арами Мари имал диск, който сред инките  бил наричан Ключът на боговете от седем долини.

Веднъж жрецът взел този диск, събрал оцелелите след сблъсъка с испанците жители на селото и заедно с тях изчезнал в Долината на боговете. Повече тези хора никой не видял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *