19/04/2024

Хранителните добавки – шумно рекламирани, но много вредни!

От шумно рекламираните напоследък хранителни добавки няма никаква полза. Освен за нарастването на печалбите на компаниите производителки. Нещо повече – според специалисти те могат и опасно да навредят на здравето.

Проучване на специалисти от Дания показва, че редовното приемане на съдържащите витамините А, Е и бета-каротин хранителни добавки, може да скъси живота на човека, съобщава Дойче Веле.

Предозирането на витамин А при бременните може да доведе до увреждания на плода и до аборти. А за селена се смята, че може да увеличи риска от диабет. Други изследвания, в които са били включени 12 000 участници, доказват, че този, който приема калций без витамин Д, е с 30 процента повече застрашен от инфаркт. Причините за този ефект обаче остават недоизяснени.

Хранителните добавки могат не само да предизвикат нежелани странични явления, но могат и да повлияят на ефективността на медикаментите. Калцият например може да ликвидира ефекта от антибиотиците. А както калцият, така и желязото, са несъвместими с хормоните на щитовидната жлеза.

Витамините К и Е, както и гинко, женшенът, чесънът и жълтият кантарион е по-добре да не се приемат едновременно с препарати за разреждане на кръвта. Жълтият кантарион е несъвместим и с медикаментите за намаляване на холестерина, както и с ротивозачатъчните хапчета.

Грейпфрутът пък не бива да се комбинира със средства, предназначени за намаляване на кръвното налягане.Уж здравословните напитки на свой ред се оказват чиста проба захарни бомби. Те се рекламират с добавките на екзотични съставки като алое вера, гуаве или папая, но при по-внимателен анализ се разкрива, че полезните за здравето допълнения присъстват в минимални количества, докато от фруктозата изобщо не е била спестявана.

Фруктозат звучи добре, напомня за фрукти (плодове), но всъщност е просто захар. Т.е. този, който консумира препоръчваното количество от 2 литра течности във вид на уелнес-напитки, ще изпие в крайна сметка захар колкото 32 бучки. Затова съветът на експертите е в никакъв случай да не се прекалява с този вид напитки!

Съществуват и специфични видове сол – с натрий или флуор – която би трябвало да предпазва от кариес и да поддържа костната система. Но такава сол не бива да се консумира паралелно с приемането на препарати с флуор под формата на таблетки, предупреждават датските учени.

При нормален хранителен режим до предозиране с флуорид не би могло да се стигне. То е възможно само в случай, че се пие минерална вода с твърде високо съдържание на флуорид – ако е между 3 и 5 милиграма на литър. Ето защо е препоръчително да се запознаете внимателно със съдържанието на водата, която пиете.

Повечето хора не се нуждаят от хранителни добавки, но има и изключения – за много от възрастните, които страдат от липса на апетит, имат проблеми с преглъщането или по някакви други причини не могат да приемат твърда храна, поясняват учените от Дания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *