20/04/2024

Барозу и Саркози си крещяха в лицата като полудели!

Никола Саркози

Лют скандал избухна вчера заради българските и румънските роми в Брюксел на закрито заседание между френския президент Никола Саркози и председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу.  Двамата си изпуснали нервите и си крещяли в лицата. Разправията избухнала пред очите на държавните лидери на страните – членки на ЕС, която е трябвало да приключи с дипломатична декларация, че въпросът ще бъде обсъден на следваща среща, съобщи „Ройтерс“.

След срещата българският премиер Бойко Борисов съобщи пред журналисти, че е имало „голям спор, да не кажа скандал“.

Медиите веднага започнаха да искат от източниците си потвърждение на думите му. Това принуди след срещата на Европейския съвет президентът Саркози да потвърди скандала и да продължи атаката срещу Европейската комисия, а Барозу – да се защитава с думите „вярно е, че напоследък бяха казани някои нередни неща, но мисля, че сега не трябва да им обръщаме внимание“.

Макар Саркози да каза, че „ако някой е запазил самообладание и се е въздържал от преувеличения, това бях аз“, европейски дипломати споделиха с медиите, че в залата Саркози е крещял на Барозу и е поискал от него извинение за квалификациите на еврокомисаря по правосъдие и основни права Вивиан Рединг.

„Отвратителните и срамни думи – за Втората световна война и сравнението с гоненията на евреи – ни шокираха дълбоко. Аз съм президент на Франция и не мога да позволя да унижават страната ни. Рединг се извини, но повечето държавни лидери заявиха, че е силно шокиращо някой да говори по този начин“, каза Саркози, цитиран от Дневник.

Франция ще продължи да разрушава нелегалните ромски лагери, защото Европа не може да си затваря очите пред тези лагери, който и да живее в тях, допълни президентът. По думите му досега са премахнати над 200 такива лагера с близо 5400 души, повечето от които са френски граждани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *