16/04/2024

Внимателно с червените мръвки: Удрят сърцето!

Почти три пъти е по-голяма вероятността жените,  които си похапват червено месо по два пъти дневно да се сдобият с някоя сърдечна болест, показва проучване на специалисти от САЩ.

Изследването посочва, дамите, които консумират по две парчета прясно или преработено червено месо на ден, е с 30% по-вероятно да се разболеят от сърдечно заболяване от тези, които ядат само половин парче.

Заместването на червеното месо с ядки намалява опасността от сърдечни
заболявания с 30%, консумирането на риба – с 24%, а замяната на червеното месо с пилешко – с 19%, твърдят изследователите.

Учени от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън, САЩ,
изследвали хранителния режим на 84 136 жени на възраст между 30 и 55 години между 1980 и 2006 г, уточнява БГНЕС. Участничките били помолени да попълнят въпросник, в който трябвало да отбележат колко често косумират 116 вида храни.

През периода на изследването 2210 участници получили сърдечен удар, а 952 други починали от сърдечно заболяване. „Изследването ни показва, че

заместването на червеното месо или намаляването на количеството му в хранителния ни режим има сериозни положителни последици за здравето“,  заключава авторът на проучването Адам Бернстейн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *