19/04/2024

Токът по морето къса нервите и на туристите, и на местните хора

Още през миналата седмица енергетиците започнаха уклончиво да говорят, че заради жегите и прекомерната упоптреба на електричество заради климатиците може да се стигне до режим на тока по южното Черноморие. И както си говореха, така взе че и стана. Нищо, че според меторолозите тези летни температури в момента – до 36 градуса, са абсолютно обичайни за август.

Успокоителното засега е, че засега токът няма да гасне в големите курорти. От Централното диспечерско управление разпоредили на местното енерго EVN по собствено усмотрение да изключат няколко
малки селища, за да разтоварят местната енергопреносна мрежа.

Токът първо спрял в Ахелой и Каблешково, по-късно в Поморие, Иракли, Равда. По-рано по телевизията беше съобщено, че е въведен режим на тока 5 часа с ток и 1 час без в Слънчев бряг и всички курорти на север от Бургас.

„Не е вярна информацията, че пет часа ще има ток, а един – не. Такава информация не сме обявявали, заявявам го най-отговорно, режим на тока няма да има“, опроверга изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Иван Йотов пред „Фокус“.

Има частично ограничаване на тока в размер на 10 мегавата пропорционално в района на Варна и на Бургас заради прекомерна употреба на електричество. 8 мегавата са ограничените консуматори в Бургаско, а 2 мегавата – във Варненско. Спирането е разпоредено от Централното диспечерско управление към ЕСО, добави Йотов.

„Надявам се, че това ще бъде само за днес, ако утре вечер са високи товарите и има необходимост от запазване целостта на системата, може и тогава да се наложи“, каза той.

bTV съобщи, че според данни на EVN, само в Слънчев бряг, вчера в 8 ч. вечерта, е отчетен пик в потреблението – 163 мегавата. Мрежата в района е поставена на екстремно натоварване. Дори през нощта заради постоянно работещите климатици в курорта потреблението не пада под 80 – 90 мегавата.

За режим на тока предупреди по-рано днес изпълнителният директор на Електроенергиен системен оператор Иван Йотов. Свръхпотреблението предизвикало прекъсването на тока в части от Слънчев бряг вчера вечерта. Заради аварията без ток останаха и Несебър и село Равда. Тя е станала късно вчера в два трансформатора в подстанция „Слънчев бряг“, която е собственост на Националната електрическа компания (НЕК).

Изключване на извод 20 киловолта от подстанция „Хоризонт“ пък
прекъсна вчера  тока на част от Поморие. За опасност от режим на тока на всички курортни селища в участъка от варненското село Старо
Оряхово до Поморие включително, предупреди вчера  директорът на Централното диспечерско управление към ЕСО Митьо Христозов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *