20/04/2024

Ченгета закопчаха други ченгета, крали цели цистерни бензин

Цветан Цветанов

Полицаи щтракнаха белезници на свои крадливи колеги днес.  Арестуваните са пробивали бензинопровод на „Лукойл” и са крали гориво с цистерни. Седем души, сред които полицейските инспектори на пристанището на „Нефтохим” Георги Богданов и Димитър Стойчев, са арестувани първоначално по време на полицейската операция, наречена „Шейховете”, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов пред „Фокус“.

Тарторите на бандата ченгета Валентин Атанасов (46 г.) от Транспортна полиция и Валентин Станев (38 г.) от Първо РПУ Бургас, първоначално са били обявени за издирване, защото са избягали в гориста местност край бургаското село Росен. По-късно обаче са били разкрити и задържани и така уличените служители на МВР стават четирима.

Цветан Цветанов поясни, че след задържането на двамата, единият от тях веднага се е оплакал от високо кръвно.

В хода на операцията в 1 часа през нощта край село Росен е открит камион, в който е имало маскирана цистерна, пълна с над 8 тона бензин.
На място е арестуван 38-годишният Георги Иванов – криминално проявен, регистриран за кражби на коли.

Камионът е бил ескортиран от два автомобила. В единия е задържан 41-годишният Петър Милчев, също познат на полицията автокрадец, и 30-годишният Стоян Златев, който е с
15 криминални регистрации. Задържан е 21-годишен охранител Калоян Атанасов, който не е криминално проявен, както и охранителят на базата – мъж на 68 години.

Следователите са констатирали, че със съдействието на полицаите е конструирано сложно съоръжение от стар водопровод, с което са източвани бензин и нафта. Групата е била оборудвана с прибори за нощно виждане.

Спецоперациата „Шейховете“ е съвместна акция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР, полицията в Бургас, Жандармерията и охранителната фирма на „Лукойл” – „Лукома“.

„Групата, която извършваше продължителна престъпна дейност, беше много професионално обработена и добре организирана от служителите на МВР. Работихме около шест месеца и ги задържахме в момента на извършване на кражба в особено големи размери. Рработила доста време, докато успее подходящо да свърже водопроводната инсталация с продуктопровода на замаскираната цистера. Този камион е с вместимост около 35 тона гориво”, коментира зам.-шефът на „Вътрешна сигурност” Павлин Коджахристов.

Повече от 270 досъдебни производства срещу служители на МВР са образувани за 2 години, откакто работи дирекцията. „Имаме множество споразумения, когато полицаи са се признали за виновни. Имаме и голямо
количество служители, които са с постоянна мярка „задържане под стража”, каза Коджахристов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *