19/04/2024

Тъжно е, професор Димитров! Но си горчиво прав за шибания народ!

На тези три деца от Португалия повярва целият католически свят

Устатият и очевидно лишен от дипломатически качества професор Божидар Димитров кипна пред публика – нарече и колегите си, и народа български шибани. А поводът беше вълната от злоба и подигравки и от историци, и от министъра на културата Вежди Рашидов, и от немалка част от народа. Цунамито беше предизвикано от намерените мощи на Свети Йоан Предтеча на остров Свети Иван срещу Созопол.

И като го емнаха професора…

Божидар Димитров започна да се извинява кротко и да смекчава думите си също като провинил се ученик в кабинета на школски директор.

А не трябваше да се извинява. Защото е прав. За голямо съжаление и огорчение на предостатъчното българи, които не са завистливи и които могат да се радват на чуждия успех от сърце. Но очевидно не са чак толкова много, щом не могат да надвият над останалата завистлива пасмина.

Някои сигурно си спомнят атмосферата на Американското лято, 94-та година. Това бе един от малкото периоди в историята ни, в който и младо и старо в България ликуваше заради един все пак чужд успех – на една шепа хора от националния  футболен отбор.

Спомнете си обаче какво стана малко по-късно. Най-успелият български футболист Христо Стоичков беше обект на какви ли не хули, гаври и подигравки. Ама не бил толкова интелигентен! Вярно е, но неговият талант не е да пише книги и научни трудове например, а да рита гениално топката. Ама кой в България да му го признае? Е, по някои чужди земи очевидно не е така. Затова Камата там се чувства като у дома си, но не тук…

В същото време другите народи какво правят при намирането на подобни реликви. Торинската плащеница, в която бил повит Господ след свалянето му от кръста, изхранва цял един италиански град.

Фатима – мястото, където Богородица се явила на три дечица, привлича милиони поклонници всяка година от цял свят. Вижте само какви „смешни” хора са тези португалци! Взели, че повярвали на разказа на едни деца. Що никой не каза, че са заспали и сънували или пък може би са били дрогирани и са получили халюцинации! Подобни примери по чужбина – дал Господ…

Може да са истински, може и да не са намерените мощи на Свети Йоан. Едно е безспорно обаче. Древни са и за хората, които са ги съхранили по този старателен начин са били наистина свещени.

Откритите мощи на остров Свети Иван срещу Созопол

Толкова ли е трудно да се обединим около този факт и да използваме всеки сгоден случай за прослава на родината си?

Ами ако все пак мощите са точно на Светия  Кръстител!….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *