26/04/2024

Професорът: Злоба и завист у този шибан народ и шибани колеги!

Хлевоустият професор Божидар Димитров

Министърът без портфейл Божидар Димитров отрече да е отправял обиди към целия български народ в интервю за в. „Дневник“. „Защо бе, майка му стара, защо толкова злоба, бе. Ей т’ва не мога да си обясня при този шибан народ, при тези шибани колеги. Защо го правят?! Ние, българите, сами ще се изядем наистина!“, казва министърът в интервюто, качено в интернет.

По-късно Димитров обясни, че е отправил острите думи към групата археолози, изказали се срещу откритите мощи край Созопол. Според археолозите, открили находката, мощите са на Йоан Кръстител.

„Недейте на 65-годишен националист, отдавна доказан на българския народ, да разбирате буквално думите. Не съм казал „шибан народ, шибани колеги“ и второто пояснява – имал съм предвид група хора, наричащи се археолози“, каза той за Дарик радио. Димитров пояснява, че в контекста на целия разговор се разбира, че не става дума за българския народ, „не му
обсъждаме качествата“.

„Обсъждам няколко български археолози, анонимни дотогава, които обаче изразиха не съмнение, а по-скоро завист и омраза към колегата си. Аз не защитавах себе си, а колегата си Казимир Попконстантинов (ръководител на археологическите проучвания в Созопол – бел. ред.)“, добави министърът и поясни, че започвал дискусия.

Той обясни, че днес проф. Николай Овчаров излязъл най-сетне с името си, познал се. „В „24 часа“ излиза и се кара с мен. Сега аз си се карам с него. Вече не са анонимни, „шибаняците“. Вече ще спорим персонално, с имената си. Косьо Константинов излезе с имената си,  да си кажат
тезите“, дабави Димитров. По думите му, с думите си той не е направил грешка, а опит да се представи като такава.

По-рано тази седмица в интервю за в. „24 часа“, озаглавено „Не се дивете на златото на траките – били са като мутри“, Димитров казва: “Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат“. Археологът Николай Овчаров се разпозна в думите на министъра и между двамата отново се разгоря спор кой е направил по-велики открития.
„Не мога да разбера откъде дойде тази неприязън на Божидар Димитров към тракийската култура“, коментира пред „24 часа“ Овчаров. „След отварянето на реликвария от Созопол реших да запазя пълно мълчание по въпроса за идентичността на мощите“, казва той.

Заради автентичността на мощите, Божидар Димитров влезе в спор и с министъра на културата Вежди Рашидов, който каза, че в случая трябват по-малко емоции, а находката била „много симпатична“.

През януари премиерът Бойко Борисов отправи остра забележка и последно предупреждение на Божидар Димитров за непремерените му изказвания, че София ще поиска от Турция 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условие да подкрепи кандидатурата й за член на Европейския съюз.

Борисов категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставяно. Министърът се зарече да не прави повече гафове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *