19/04/2024

Очаквано: Мръсен компромат срещу разобличителя на Пентагона и НАТО

Джулиън Есендж взриви Пентагона и НАТО с разкритията си за убийства на цивилни в Афганистан, снимка на Ройтерс

Прокуратурата в Швеция  повдигна обвинение за изнасилване и сексуален тормоз срещу основателя на WikiLeaks Джулиан Есендж. Обвинението обаче беше анулирано само ден след като беше направено, защото обвинението на скандинавската държава призна, че няма доказателства за това престъпление и съмненията се оказали без основание.

Есендж бе в Швеция за дискусии, свързани с работата на WikiLeaks, както и за да защити намерението си да публикува още документи по темата за Афганистан, съобщава Дневник.

Есендж коментира в „Туитър“, че обвиненията са неоснователни. В имейл до шведския всекидневник „Дагенс нихетер“ той също обясни, че полицията не се е свързала с него. „Защо тези обвинения изскачат точно сега е интересен въпрос. От полицията не са се свързали с мен. Тези обвинения са фалшиви“, пише още той до вестника.

От американското военно ведомство заявиха, че сайтът WikiLeaks е нарушил федералните закони, като е публикувал правителствени доклади за войната в Афганистан, съобщи „Файненшъл таймс“. Така
министерството на отбраната на САЩ може да повдигне обвинения срещу организацията, разкрила класифицираната информация.

Администрацията на президента Барак Обама си поиска обратно
документите. Междувременно WikiLeaks заплаши, че може да публикува още 15 хил. документа.

„WikiLeaks притежава собственост на американското правителство, включително класифицирани документи и чувствителна информация за националната сигурност, която сайтът не е оторизиран да разпространява“, твърди Джех Чарлз Джонсън, главен съветник в министерството на отбраната, в писмо до Тимъти Матушески, адвокат на WikiLeaks.“Освен това WikiLeaks се сдобил с тези документи в условия, които представляват нарушение на законите в САЩ, и докато държат тези документи, нарушението е все още налице“, се казва писмото.

Основателят на сайта WikiLeaks („Уикилийкс“) Джулиън Есендж отново отхвърли отправените му обвинения в изнасилване, предаде БТА, като цитира ДПА. Сайтът Уикилийкс придоби известност през юли, когато публикува хиляди документи на правителството на САЩ с поверително съдържание, свързани с войната в Афганистан.

За електронното издание на шведския вестник „Афтобладет“ 39-годишният австралиец заяви, че няма никаква представа кои са двете жени, отправили обвиненията и че винаги е правил секс само по взаимно съгласие. Заради тях в петък – 20 август 2010 г., шведската прокуратура издаде заповед за арест на Асандж, която след по-малко от 24 часа бе отменена.

Заповедта за арест била издадена, след като две жени отишли в полицията и заявили, че са правили секс с Есендж – първоначално по взаимно съгласие, но след това в единия случай актът е прераснал в изнасилване, а в другия – в сексуален тормоз.

Прокуратурата съобщи, че все още разследва обвинението в сексуален тормоз, но не и обвинението в изнасилване. От ведомството обясниха, че в петък вечерта заповедта за арест е била издадена от дежурен прокурор, а вчера е била отменена от по-висш прокурор, който преценил, че няма основания за обвинението в изнасилване, допълва Асошиейтед прес.

„Прокурорът, който пое случая вчера, разполагаше с повече информация и поради тази причина стигна до различно заключение от дежурния прокурор“, заяви говорител на прокуратурата и подчерта, че прокурорите са действали както е трябвало.

Джулиъ Есендж посочи, че се намира във вила на свои приятели в северните части на Швеция и ще остане в страната до окончателното изясняване на ситуацията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *