23/04/2024

Още един панегирик възхвалява ползите за здравето от пивото. Но…умната!

На всички със сигуност ни се е завивал свят от противоречиви научни послания. Например, колко е полезно кафето, колко е вредно кафето. Колко е полезен шоколадът, колко е вреден шоколадът и т.н. Ето поредния панегирик в прослава на бирата, която е толкова полезна, че едва ли не лекува всичко.

Бирата е напитка, която ви поддържа здрави. Умереното пиене на бира (а не честите запои) има многобройни благоприятни последици за здравето, показват изследванията, представени от MSN.com.

Бирата предпазва от остеопороза. Изследване на университета в Калифорния показва, че голяма част от бирите на пазара съдържат достатъчно вещества, за да поддържа здрави костите и да предпазва от остеропороза.

Други изследвания показват, че жените, които пият от време на време бира имат много по-голяма плътност на костите, отколкото онези, които се пазят от кехлибарената напитка: но не изпивайте повече от две бири дневно, съветват специалистите.

Освен това пивото намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
отново обаче, ако пиете умерено. Изследване, реализирано в Харвард, показва, че любителите на бира, както и на други алкохолни напитки, е 40 до 60% по-малко вероятно да претърпят инфаркт.

С това обаче не се изчерпват ползите. Бирата понижава холестерола

Учените са установили, че хмелът, който придава горчив вкус на бирата, е добър източник на полифеноли, субстанции, които намаляват риска от появяването на рак и подсилват имунната система.

Умереното потребление на алкохол може да подпомогне и когнитивните функции, сочат данните от друго изследване. В рамките на експеримента, жените, които са консумирали до две чаши алкохол дневно, са имали с 20% по-добри резултати на тестове за оценка на умствените функции спрямо жените, които по принцип не пият.

Да не забравяме и чудодейния ефект на бирата в топлото лято: тя ви освежава и разхлажда, а освен това ви и хидратира – изследователи от  Испания казват, че бирата може да хидратира човешкия организъм по-добре и от водата.

В това съобщение обаче свенливо се премълчават някои от недостатъците на бирата: примерно високата й калоричност, която може да ви донесе допълнителни „бонуси“ към  фигурата, както и че съществува официален термин „бирен алкохолизъм“.

Премълчана е обаче и най-силната лечебна сила на пивото: то отпуска нервите, и наистина видимо пъди лошото настроение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *