20/04/2024

Намерените мощи на Свети Йоан Кръстител правят Созопол втори Йерусалим

ожидар Димитров пророкува, че Созопол ще стане втори Йерусалим

Намерените в реликвариума по време на археологически разкопки на остров Свети Иван край Созопол са на Свети Йоан Кръстител. Това обяви на 1 август 2010 г.  професор доктор Казимир Попконстантинов, ръководител на археологическите проучвания, предаде БТА.

Реликвариумът бе отворен днес при засилени мерки за сигурност. Вътре има части от ръка, лицева част и зъб. Именно част от черепа и едната ръка на Свети Йоан Кръстител са се пазили в Константинопол, в Патриаршията. Йоан Кръстител, известен и като Йоан Предтеча, е възвестил пришествието на Исус Христос и после го е кръстил.

Потвърждава се, че това са автентичните му кости, заяви министърът на българите в чужбина проф. Божидар Димитров. Той присъства на отварянето на находката в Историческия музей в Созопол. Предстои да бъде направен антропологичен анализ. Реликварят е от алабастър, а не от мрамор, както предполагаха предварително археолозите, каза Попконстантинов. Урната бе отворена от комисия от специалисти. Подобен реликварий се намира за първи път по нашето Черноморие.

Реликварият е открит на 28 юли тази година в олтарната част на най-стария храм на острова. Мощехранилницата датира от средата на пети век преди Христа. От тук нататък Созопол се превръща във втори Йерусалим,  пророкува министър Божидар Димитров.

Созополската църква „Свети Георги“ в момента притежава частица от Светия кръст, мощи на Свети Андрей. Частицата от Светия кръст беше подарена от премиера Бойко Борисов. Вселенският патриарх при своето идване наскоро подари мощи на Свети Андрей. Сега излязоха и мощите на Свети Йоан Кръстител. Това са все първостепенни християнски реликви, на най-старите светци.

Този град, освен морски туризъм, би могъл да развива и поклоннически туризъм. Нещо, което е много разпространено по света, и носи до 30 на сто от приходите от туризъм, съобщи Божидар Димитров, който е от Созопол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *