19/04/2024

Двойно повече невръстни милиардерчета пърхат из Русия

Невръстните милиардери в Русия само за една година са се увеличили с 50 на сто. Но това все още не е всичко – двойно по-голямо е станало и богаството им. Тези данни изнесе списанието „Финанс”, което всяка година вади подобна информация за олигарсите на Русия и техните отрочета.

Изданието изчислява богатството на децата, като раздели състоянието на родителите им на броя законните им наследници. Резултатът трябва да е над 1 млрд. долара, за получат децата честта да се наредят сред най-богатите наследници, уточнява www.investor.bg.

Като единствен наследник на могъщия си татко младият Юсуф Алекперов, син на най-големия акционер на „Лукойл”, е предопределон да оглавява редицата на младите богаташи. Състоянието на таткото на Юсуф – главният изпълнителен директор на „Лукойл” Вагит Алекперов, възлиза на 10,65 млрд. долара, според класация на „Финанс” на най-богатите хора в Русия от февруари.

Веднага след него се нарежда единственият син на Алексей Кузмичев, мажоритарен акционер в „Алфа Груп” – един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати в Русия. Неговото състояние се оценява на 7,1 млрд. долара.

„Бронзовите медали“ са за Олег и Марина Дерипаска, децата на собственика на „Русал” Олег Дерипаска, всяко с 6,9 млрд. долара.

Тримата наследници на Владимир Лисин заемат четвъртото място, със състояние от 6,7 млрд. долара. Баща им е собственик на руския гигант в стоманодобива Новолипецк Стийл и беше посочен за най-богатия човек в Русия, след като списанието оцени богатството му на 18,8 млрд. долара в класацията си за 2010 г.

Децата милиардерите в Русия са забогатели двойно спрямо 2009 г. и състоянието им от  107 милиарда долара е отхръкнало до 250 млрд. долара. А младите милиардерчета от 54  са станали 86 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *