29/03/2024

Доцент Димо Зафиров: Идва ли нов робовладелски строй? /II част/

Този безпилотен самолет, конструиран в Пловдив, още през 2011 г. ще стане летящ робот

Безсмислено е да се спира развитието на роботите, защото съществува опасност да вземат надмощие над хората, смята доцент Димо Зафиров. Най-доброто според него е да се намери взаимноизгодната симбиоза, изгодна и за хората, и за робообществото. Според него след не повече от десетина години произвежданите сега роботи ще започнат да се самовъзпроизвеждат.

От този миг нататък развитието на техниката и технологиите ще стане неудържимо и ще се развива със скорост, за която в момента дори не можем да си представим. Сега сме в детския период на роботиката. Хората като чуят думата робот, си представят нещо метално и непременно с хуманоидна форма. Но всъщност роботите вече са навсякъде около нас – в производството, в интернет, в медицината и къде ли още не.

Рано или късно / това ще стане по-нататък във времето/ ще се стигне и до самоосъзнаването на роботите. И точно тогава човечеството ще бъде принудено да решава морални казуси, непонятни за днешния ден. Защото ще има хора, които ще искат да са господари, а роботите им – роби /да не забравяме, че и материалите от които ще са направени роботите, няма да дрънкат като ламарината, а това само ще прави моралните въпроси още по-трудни/.

Всичко това не ви ли звучи малко познато? Нещо като притчата за Адам и създаването на Ева от реброто Адамово? Тази библейска история от Стария завет напомня и на конструкторско бюро за роботи, и на лаборатория за клониране. И като нищо може да  излезе, че не е съвсем сигурно – човеците, наистина ли са човеци? Още повече – толкова много събития подсказват, че не са.

Още един труден въпрос: ще трябва ли да има раждане и смърт при роботите, защото чисто с времето и бурното развитие на технологиите, те ще остаряват все по-бързо и бързо? Всичко това както и фактът, че вече има роботи, които сами вземат решения дали да убиват хора или не,  вече породи една нова наука, която тръгна от Генуа, Италия – робоетика, казва Димо Зафиров. Изградената вече мрежа в Европейския съюз EURON работи по създаването и взимането на много мерки за решаването на тези проблеми.

Индустриалните и интернет роботите вече са факт. Вече се работи по създаването на домашни роботи. Следващият етап са т.н. роботи „извън вратата” – тези, които ще работят на полето, под водата, във въздуха, в космоса – въобще на трудните, мръсните и не престижни места. Започва да се появява и страх, че роботите ще направят излишни милиарди хора на Земята. Но пък оптимистите изтъкват като свой силен аргумент събитията около индустриалната революция във Великобритания, когато работниците от страх, че ще останат без прехрана, чупеха първите създадени от човека машини. На никой по света отдавна и през ум не му минава да прави подобно нещо.

Така че въпросът не е дали, а кога човечеството ще навлезе във новата робовладелска ера. Дали тя ще е добра и изгодна само за човека, или пък само за робота? Май отговорът, че ще зависи само от човека, още отсега е погрешен. По всичко личи, че ще зависи не от „кой кого”, а от „кой с кого”…

В Техническия Университет – София, филиал Пловдив, е разработен безпилотен самолет. Досега той се управлява от оператор на земята. Още през следващата 2011 г. обаче той ще бъде автономен – сам ще тръгва да изпълнява задачите, за които е създаден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *