19/04/2024

Безконтролно се продават мръвки и мляко от клонирани добичета

Никой вече не знае какво мляко пие

Скандал разтърси Великобритания след като се разбра, че в търговската мрежа е пуснато за продажба месо от клонирано добиче. Мръвките отдавна са изядени, тъй като говеждите пържоли са тръгнали към клиентите още през миналата година.

Агенциите Асошиетед прес и Франс прес разпространиха днес – на 4 август, 2010 г. , резултатите от разследването на Агенцията за безопасност на храните на Великобритания.

Разследването е било предизвикано от изявленията на британски фермер пред в. „Интернешънъл хералд трибюн“, че продава мляко от крава, потомка на клонинг. Продажбата на такива продукти е ЗАБРАНЕНА  в Европейския съюз, отбелязва АФП, цитирана от Дарик.

При разследването било установено, че два бика, родени във Великобритания от крава, клонирана в САЩ, били заклани. Месото на едното животно било пуснато в търговската мрежа. Тези разкрития могат да предизвикат силни тревоги в земеделските среди във Великобритания, където се водят разгорещени спорове за храните, произхождащи от клонирани животни и потомството им, уточнява БТА.

Фермерът признал пред вестника, че всеки ден смесва млякото, издоено от крава,  потомък на клонирано животно, с млякото от останалото стадо. Проблемъът може да се разрастне като верижна реакция, тъй като честният фермер разкрил също така, че продава ембриони от въпросното животно на канадски фермери.

Успешното клониране е много скорошно постижение на учените. То вече предизвика много морални въпроси. Никой не знае продуктите от клонираните същества какво въздействие могат да окажат върху човека. Възможно е и да е пагубно. От тук и забраната за консумацията им в ЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *