29/03/2024

Агроминистърът: По-кротко с игрите около цените на хляба

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов

Играта с цените на хляба се повтаря всяка година след прибиране на новата реколка. Няма сезон, в който някой да не прогнозира публично шоково поскъпване на насъщния. Скоро обаче се оказва, че нещата не стоят точно така . И според ароминистъра Мирослав Найденов скоростното  вдигане на цената на хляба е спекулативно, обяви той позицията си в  предаването на БНТ „Денят започва“.

Мирослав Найденов коментира, че цената на хляба е резултат от цената на пшеницата, след което следва простото златно правило „едно, две, четири“, т.е. ако един килограм пшеница струва една единици, или както в началото на жътвата струваше около 25 стотинки, би трябвало брашното да е 50 стотинки, а хлябът един лев за килограм.

„Имаше повишаване на борсовите цени в световен мащаб и той най-вече след решението на Русия да забрани износа. Тогава буквално за дни цената скочи доста на световните борси, но някак си много бързо нашите хлебари вдигнаха цените“, заяви министър Найденов.

Той поиска да знае защо хлебарите, след като в момента има тенденция за понижаване на цената на пшеницата, не върнат цената обратно. Министърът обясни, че имаме реколта даже и по-голяма от очакваната – и като количество, и като качество.

По думите му в коментара за цената не би трябвало да се включва държавата, но той се е намесил, защото хлябът е най-важното нещо.

„Зърнопроизводители, и мелничари, и хлебопроизводители, нека просто да се съобразят, че това е насъщният и да бъдат не толкова резки в движенията си“, обобщи още министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *