25/04/2024

За първи път сме № 1 в европейска класация- най-мързеливите сме

Българите са сред най-големите ленивци в Европа, сочи проучване на Eвробарометър за масовия спорт, цитирано вчера от новинарски сайтове.
Едва 3 на сто от жителите на България, Гърция и Италия редовно спортуват в свободното си време.

Това е в пъти под средните данни за ЕС. В Евросъюза 40 на сто от гражданите поне веднъж седмично отделят време за спорт. Всеки четвърти европеец признава, че почти никога не се е занимавал с подобна дейност.

Само всеки десети българин е декларирал, че се занимава с физическа дейност в някакъв редовен цикъл. Това е най-ниският показател за цяла Европа. При другите ленивци – гърците и италианците – този показател е съответно 15 и 26 на сто. По-напред са и румънските ни съседи с 13 на сто, но при тях цели 8 на сто спортуват редовно.

В15 страни над 50 на сто от хората признават, че със спорт не са се занимавали никога или едва веднъж месечно. В това отношение нямаме конкуренция – 82 на сто. Зад нас са гърците (79%), Унгария (71%), Румъния (69%), Италия (67%), Полша (66%) и др.

На другия полюс са представителите на северните нации. Отличници са ирландците, като 23 на сто от тях се потят в залата за тренировки поне 5 пъти седмично. Следват ги шведите с 22 на сто. Скандинавците са безспорни лидери в масовия спорт. Редовно или доста редовно (минимум веднъж седмично) със спорт се занимават цели 72 на сто от финландците и шведите. Зад тях с 8 пункта по-малко са датчаните, следвани от ирландците (58 на сто).

Мъжете в ЕС се занимават повече със спорт и упражнения от жените според Евробарометър. Фитнес центровете са най-популярното място за шведите (31 %) и кипърците (22 %), но едва 2 на сто от французите и унгарците ги ползват. Проучването е проведено сред 27 000 души във всички 27 страни от ЕС, пише 24 часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *