06/06/2023

Вярващите постят преди 15 август – Успение Богородично

Успение Богородично

От 31 юли  започват така наречените Богородичните пости. Те са с продължителност от две седмици и приключват на 15 август с един от най-големите християнски празници –  Успение на Пресвета Богородица.Нарича се успение, тъй като в смъртта си Божията майка била толкова спокойна и красива, че на всички свидетели приличала на заспала. 

На празника се слага трапеза с обредна „заговезнишка пита“. Тя в никакъв случай не трябва да се реже с нож, а да се начупи. Ястията са блажни.

В някои селища следващите три дни гладуват, за да се пречистят тялом и духом. Заговезни са църковни празници, отбелязвани в деня преди началото на период на пости.

В годината има Месни заговезни и Сирни заговезни – преди започване и в началото на Великите (Великденски) пости, Петрови заговезни – преди започване на Петровите пости, Богородични заговезни – преди започване на Богородичните пости и Коледни заговезни – преди започване на Коледните пости.

На този ден Православната църква почита паметта на Св. Евдоким.

Роден в Кападокия (Мала Азия). По времето на цар Теофил бил млад офицер във войската. Заради неговите необикновени добродетели царят го назначил за кападокийски воевода. Починал млад – на 33 години. Мощите му се оказали целебни. На гроба му в Цариград се се случили много чудеса.

(Visited 365 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *