25/04/2024

Властимащите ще плащат глоби, ако ги спипат на парти с лобисти

Политици и депутати да нямат право да обядват или вечерят с бизнесмени и лобисти. Върху това ограничение умуват от ГЕРБ във връзка с подготовката на новия закон за лобизма. Проекторамката ще е готова, когато парламентът гласува изготвения изборен закон.

Предвижда се лобистите да се регистрират в специален списък и да осветляват връзките си с фирми, публично пред обществото. Тези от депутатите, които бъдат забелязани с бизнесмени в приятна раздумка, да бъдат глобявани, предлагат още от мнозинството.

„В САЩ, доколкото си спомням, е недопустимо конгресмен да бъде видян в заведение с лобист. Дори с лъжица в ръка не бива да те видят, както се казва“, коментира за „Стандарт“ Моника Панайотова. Тя е един от създателите на проекта на закона за лобизма. Председателят на комисията по еврофондове в парламента уточни, че в чужбина гражданското общество е по-силно и контролът върху нарушенията е по-висок. „Има и минимална стойност за подаръците – може да получиш букет цветя, кутия бонбони или химикалка. Но в никакъв случай баснословно скъпа писалка, камо ли лека кола“, посочи още Панайотова.

Въпреки че мнозинството вече е организирало експерти, които да проучват закона за лобизма в чужбина, партньорите им от „Синята коалиция“ са скептични. „Никой не планира реално закон за лобизма, това са празни приказки. Единствено ние имаме желание да развием темата“, отсече за „Стандарт“ председателят на комисията по етика Димо Гяуров. От „Атака“ пък категорично се обявиха против рамката.

Въпреки това мнозинството работи, според шефката на ПГ ГЕРБ Искра Фидосова. „Вече експертите работят по модели от чужбина и ще намерим най-добрия вариант за приложение на закона у нас. Приоритет в момента ни е изборният закон, но когато приключим, ще започнем работа по рамката за лобизма“, поясни Фидосова. По думите й законът ще се разглежда така, че политическите сили да намерят консенсус по всяка точка от рамката.

От ДПС също се обявиха за създаване на спецзакон за лобизма. Според зам.-председателя на движението Лютви Местан, подобна практика отдавна съществува и е необходимо законово да се регламентира. От партията на Ахмед Доган заявиха, че са готови да помогнат в изготвянето на правната рамка. „В САЩ например приходите от тази дейност винаги са се отчитали в държавната хазна“, коментира Местан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *