28/03/2024

Учени разкриха защо зехтинът е толкова полезен за здравето

Отдавна е известно, че зехтинът е отличен за приготвянето на здравословна храна. Испански учени откриха, че фенолните съставки в зехтина променят работата на гените, които участват във възпалителната реакция на организма.

Откритието на учените от Университета в Кордоба показва, че консумацията на зехтин с високо съдържание на фенолни съединения намалява възпалителните процеси и регулира кръвосъсирането. Доброволци с метаболитен синдром са получавали закуска, обилно полята със зехтин, богат на фенолни съединения., утчнява ВГНЕС.  Друга група е получавала храна, в която използваният зехтин не е бил така богат на тези съставки.

И при двете групи закуската е била с ниско съдържание на мазнини. Медиците са наблюдавали активността на над 15 хиляди гени в кръвните клетки след закусването. Резултатите са показали, че 79 гена са били “изключени“, а 19 напротив са били активирани след консумацията на зехтин, богат на фенолни съединения.

Много от тези гени са свързани със затлъстяването, с натрупването на мазнини, диабет и сърдечни заболявания. Ако не са блокирани от зехтина, някои от гените биха развили възпалителни процеси, придружени с метаболитен синдром.

Медиците смятат, че зехтинът благодарение на своя ефективен молекулярен състав, може да предотвратява развитието на много хронични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *