06/07/2020

US генерал: Дяволски кеф е да стреляш по хора в Афганистан

Генерал Джеймс Матис се кефи, когато стреля на месо

Генерал Джеймс Матис от Централното командване на САЩ предизвика нов шумен скандал с изявлението си, че е „забавление да стреляш по хора“ в Афганистан.

Изявлението е направено на семинар през 2005 г. и в него са визирани талибаните, които тормозят жените само защото не са изцяло забулени, предаде БТА. „Дяволски кеф е да стреляш по такива типове, на които не е останало мъжко достойнство“, казва генералът.

Американските военни, които все още се възстановяват от шока след уволнението на генерал Стенли Маккристъл – досегашният командващ на международните сили в Афганистан, са изправени пред нов проблем, пише британският вестник „Индипендънт“. В мюсюлманския свят от вчера се разпространява видеото с думите на ген. Матис.

Той бе предложен от министъра на отбраната Робърт Гейтс да оглави Централното командване на мястото на генерал Дейвид Петреъс, който пое поста на генерал Маккристъл. Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена от Сената. Гейтс е цитиран от вестника да коментира, че генерал Матис е направил изявлението преди пет години и оттогава си е извадил поука.

Но старши офицер от САЩ, служещ в Афганистан, заявил: „Това не е нещо, което искаме да се случи след един много тежък период във войната. Но не смятаме, че Сенатът ще блокира назначението му. Вярно е, че хората от въоръжените сили не говорят като проповедници. Ще трябва да убедим афганистанците, че той е имал предвид талибаните, а не афганистанците и мюсюлманите като цяло.“

(Visited 100 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *