25/04/2024

Цветанов: Знаковите дела в България се водят от сраснали се с престъпността съдии

Цветан Цветанов

Съдебната система в България се е сраснала с престъпността и с политическите партии, управлявали страната през последните 20 г. Само пет процента от съдиите са такива, но те работят по „най-тежките знакови дела  за организирана престъпност и делата с голям финансов ресурс“.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в коментар на заключенията от оповестения вчера Евродоклад за напредъка на България в областта на правосъдието и обществения ред, цитиран от Дневник.

Министърът потвърди готовността си да предостави на Висшия съдебен съвет (ВСС) данни за корумпираните магистрати, но отново повтори, че за целта членовете му трябва да имат допуск до класифицирана информация. Той даде пример с ръководител на съд, назначен от сегашния ВСС, „раздробил“ обществените поръчки, които обвявява, така, че да паднат под прага от 50 хил. лв., за да избегне задължението да обявява конкурс. „Ако е от изпълнителната власт, на часа ще бъде уволнен, но на съдията не можем да търсим отговорност“, посочи Цветанов. Случаят е бил обсъден вчера и с главния прокурор Борис Велчев, но ВСС не може да получи информация за него, защото тя е поверителна.

Цветанов постави въпроса и за имотното състояние на магистратите и за лобизма в рамките на съдебния съвет като даде за пример случая с Красьо „Черния“ и покупките на имоти от „бедни“ роднини на магистрати   по Черноморието – казуси, по които според него ВСС не е взел достатъчно активна позиция.

По думите му всичко това се е генерирало с мълчаливото съгласие на политическите партии.

Съдебната система сверява часовника си с Брюксел, каза Цветанов и даде пример с две от делата с голям обществен интерес – за убийството на студента Мартин Борилски в Париж през 2001 г. и за източването на 7.5 млн. евро от САПАРД от групата на Марио Николов. „Когато Франция обяви, че започва паралелен процес по случая „Борилски“ , нашата правораздавателна система веднага взе адекватни решения. Марио Николов нямаше да е осъден, ако името му не беше посочено в доклада на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, каза Цветанов и допълни, че подобен вид „вмешателство“ се приема магистратите, но „ако Цветанов го казва – това става намеса в работата на съда“.

Министърът отхвърли обвиненията на политолози, че България се превръща в полицейска държава. „Днес е налице политическа воля за промяна и МВР няма да променя концепцията си, която прилага от 1 година. Днес и в следващите дни ще има още операции, защото това гарантира стабилността на държавата и че европейските пари няма да бъдат откраднати“, заяви Цветанов. По думите му фактът, че в последно време няма показни убийства и отвличания показва, че това не е полицейщина, а ред, дисциплина и обществено спокойствие.

Министърът изрази очакване, че новият специализиран съд, за който в доклада по думите му е получил подкрепа, ще заработи от началото на 2011 г. Според него случаи като този с предишния премиер Сергей Станишев, обвинен преди дни за неправилно боравене с класифицирана информация, няма да се гледа там, защото нарушението е малко. „То показва липса на трудов стаж, на опит, на съзнание, че боравиш с класифицирана информация , Станишев не е чак толкова виновен“, коментира казуса Цветанов.

Предстои анализ на всички обществени поръчки, обявявани от институциите, въз основа на който ще бъдат предложени промени в законодателството, така че да се избегнат корупционни практики, които сегашният нормативен акт допуска, каза Цветанов в отговор на критиките в доклада от Брюксел

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *