18/04/2024

Скандал: Кобурга съди България в Страсбург

Кобурга вече дори от учтивмост не крие истинските причини, заради които дойде в България

Бившият премиер Симеон Сакскобуррготски лично е уведомил по телефона настоящия министър-председател Бойко Борисов за намерението си да заведе дело срещу България в Страсбург

, съобщава електронното издание Mediapool, като се позовава на свои източници.

Причината Сакскобургготски да търси правата си в Европейския съд по правата на човека бил мораториумът, който Народното събрание наложи върху разпореждането с реституираните му имоти. 
Бившият премиер се е оплакал от неоснователно, според него, наложения запор върху горите му. За обмисляното решение Сакскобургготски уведомил и земеделския министър Мирослав Найденов.

В края на миналата година земеделското министерство внесе граждански иск в Софийския окръжен съд с претенция за възстановяване на всичките 16 хил. дка гори в Рила, които бяха върнати на Симеон с няколко решения на поземлената комисия в Самоков от 2002 г. и 2003 г. година, докато самият той беше министър-председател.

Преди две години прокуратурата излезе със становище, според което решенията за връщане на горите са пълни със закононарушения. Като най-фрапиращо бе посочено това, че Сакскбургготски е получил 4500 дка повече, отколкото е била претенцията му. Това се е случило с дублиране на земите от нотариалните актове на интендатството и стари скици на земята.

Поръчаният от Министерството на земеделието и горите правен анализ на казуса показал, че бившият премиер е получил противоправно цялата гора, а не само тези декари. Именно затова делото е заведено за всички терени.

Маргарита Попова: Всеки има право да заведе иск срещу България. За това, че някой има намерение да води дело, не са нужни телефонни уведомления – това беше лаконичният коментар по темата на правосъдния министър Маргарита Попова пред БНР.

Миналата седмица пловдивският окръжен съд, където тече делото по иска на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза за собствеността върху резиденция „Кричим“, обяви, че решението на Конституционния съд не дава пряка възможност за връщането на имотите, които през 1945 г. са били собственост на държавата, а не на царя.

 Ако това решение бъде потвърдено и на следващите две съдебни инстанции, държавата ще получи възможност да използва съдебния прецедент да си върне и другите имоти, стига да заведе съответните искове, напомня Mediapool.

One thought on “Скандал: Кобурга съди България в Страсбург

  1. A lainarite deto mu vurnaxa zemiata…tiax kakvo gi pravim?Ostaviame gi da pribirat EU-fondove…?Te razbira se sa NENASITNI i ako ne budat spreni NIAMA DA SE OTKAJAT DOBROVOLNO OT KOKALA…:-))Predlagam da gi izdavim tezi pluxove rufa6i nasturveno ot plutta na naroda.Ili po-eftino bi bilo da gi izbiem vsi4kite /xem udobno ,xem eftino/,a i otmustitelite niama da gi xvanat nikoga (toi Cvucko za nikav xui ne stava…)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *