04/02/2023

Разбойници, яхнали мощни мотори, вилнеят в България

Разбойници, яхнали мощни мотори, се прицелват към Югоизточна Европа. Те са изключително нагли и безскруполни, предуппреждава Европол.

Бандитите, които от мотоциклетния клуб „Ангелите на ада“ и „Бандидос“, вече са нахлули  в Албания, България и части от Турция. Препитават се  най-вече от разпространение на наркотици, като не пропускат да извършват и други преспълнение, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

„Новите съюзи между бандите извън закона означават, че те вече имат капацитета да ръководят трафика на дрога през Югоизточна Европа, използвайки т.нар. „балкански маршрут“, се посочва в съобщение на Европол.

„В надпреварата за използване на възможностите, които предоставят пазарите в Югоизточна Европа, евентуална война за територия е сериозна заплаха, имайки предвид наблюдаваното по-рано ескалиране на насилието между съпернически банди в други части на Европа“, предупреждава агенцията на ЕС.

Настъпването на бандите в Югоизточна Европа е започнало преди около две години, набира скорост и създава проблеми на местната полиция. С оглед на това Европол призова за по-тясно полицейско сътрудничество и обмен на информация за борба с престъпните банди. „Някои страни в Югоизточна Европа не си дават реална сметка колко голяма е заплахата“, каза говорителят на Европол Сьорен Педерсен.

Бандите нерядко са замесени в пране на пари и измами и установяват близки връзки с „влиятелни хора и органи“ в региона, за да осигурят защита на интересите си. „Една от най-сериозните заплахи, свързани с нелегалните рокерски банди, е тяхната склонност да прибягват до крайни форми на насилие и да използват огнестрелно оръжие“, предупреди още Европол.

Рокерските банди са особено активни в Германия и Холандия. Техни членове са били осъждани за изнудване, трафик на хора и сводничество.

(Visited 167 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *