28/03/2024

НАТО-вци избили стотици цивилни в Афганистан, крият от света инцидентите

Десетки хиляди секретни американски военни документи изтекоха в интернет и от тях става ясно, че силите на НАТО са убили стотици цивилни в неотразени от медиите инциденти в Афганистан.

Документите се появиха в сайта „Уикилийкс“, но с тях предварително са били запознати и редакциите на „Ню Йорк таймс“, британския в. „Гардиън“ и немското сп. „Шпигел“, които са проверили и потвърдили достоверността им.

В спешно изявление по този повод съветникът на Белия дом по националната сигурност на САЩ ген. Джеймс Джойс заклейми публикацията като „безотговорен акт“, който може да постави на риск живота на американските войници и коалиционните партньори. Документите разкриват още тайните усилия на коалиционните сили да „убият или заловят“ високопоставени талибани и лидери на „Ал Кайда“.

Наред с това от тях става ясно, че Пакистан поддържал тайни контакти с талибаните в Афганистан. Пакистан се смята за близък съюзник на САЩ.

Разкритията в „Уикилийкс“ веднага бяха оценени като едно от най-големите изтичания на секретна информация в американската история. Те поставят Вашингтон в крайно неудобно положение. Документите се отнасят до периода 2004-2009 г., т.е. до президентството на Джордж Буш, преди сегашният президент Обама да обяви нова стратегия и значително увеличение на американските военни сили и ресурси в Афганистан.

По този повод основателят на „Уикилийкс“ Джулиън Асейндж злъчно заяви вчера, че „новата политика на Обама не означава нови практики на американските военни“ в действията им в Афганистан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *