26/04/2024

Нашенец прекарва кокаин за $180 млн., закопчаха го в Украйна

В Украйна закопчаха нашенец  заради рекордна пратка кокаин. На пресконференция  от Службата за сигурност в Украйна заявиха, че задържаното количество дрога в Одеса е най-голямото в последните десет години в Европа.

При операцията са задържани 1,2 тона кокаин на стойност 180 милиона долара. Пратката е пътувала от Южна Америка за Европа. Наркотикът е достатъчен за 12 милиона дози, съобщиха експерти, цитирани от РБК Украйна.

Спецоперацията е извършена в средата на юли. Наркотикът е тръгнал от Венецуела, а е задържан в Одеса. Крайният получател е била частна фирма със скорошна регистрациа в Украйна. Това е била нейната първа външна търговска операция. Експерти коментират, че тя е била създадена специално за транспорта на тази пратка кокаин.

В хода на операцията са задържани петима души – двама украинци и по един гражданин на Русия, Германия и България.

Украйна е конфискувала партида кокаин с тегло 1192,95 кг, уточни ИТАР-ТАСС, цитирана от 24 часа. Пресцентърът на Службата за сигурност на Украйна съобщи, че товарът е бил скрит в стари индукционни пещи за топене, доставени в средата на юли на пристанището на Одеса от Венецуела. По случая е започнато досъдебно разследване.

От украинската служба за сигурност отбелязват, че през последния месец това е третият опит за контрабанда на кокаин от Латинска Америка с използване на морски транспорт, съобщи украинското електронно издание УНИАН.

На правителствено заседание в началото на юли президентът Виктор Янукович показа образци от наркотици, с които негови помощници се сдобили по интернет, критикувайки усилията на силите за сигурност да предотвратят трафика на наркотици. Украйна е основен център за наркотици, предназначени за Западна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *