20/04/2024

Народът се надига срещу тиранията на банките

Уникредит Булбанк ще бъде съдена от свои клиенти. Те имат и група във Фейсбук срещу едностранното променяне на договорите и високите лихви. Планират да водят колективни искове, които ще бъдат групирани според договорите. По темата разговаряме с топфинансиста Любо Христов, когото преди време премиерът Борисов назова свой съветник.

 
– Г-н Христов, какво се случи, след като преди два месеца „излязохте на сцената” с апел банките да променят поведението си спрямо нас, българите, техните клиенти?

– От два месеца в публичното пространство темата за начина на определяне на лихвените проценти от банките кредитори, за начина, по който банките тормозят, малтретират и рекетират своите клиенти, не слиза от сцената. В рамките на тези два месеца се разкриха две интересни неща. Първо, че в България не функционира система за защита на потребителите на финансови продукти и по-специално на кредити. И второ – разкри се законодателният процес във връзка с промяна на закона за потребителския кредит.

Стана очевидно, че законодателят или поне някои представители начело с председателя на икономическата комисия са напълно в плен на едно специфично лоби и чрез своята законодателна дейност му осигуряват монополно положение и монополни печалби.

Новината е, че на 21 юни т.г. на свое заседание Комисията за защита на потребителите /КЗП/ е разгледала многобройни жалби, постъпили при нея по отношение на кредити, получени от Уникредит Булбанк. Комисията е преценила за основателно да подготви колективен иск срещу Булбанк, който да представи в съда. Искът ще бъде за наличие на неравноправни клаузи по общите условия по договорите за ипотечни кредити.

– Броят на тези искове какъв е?

– Нямам представа. Това нещо трябва да се коментира с комисията. Тук са важни две неща. Първото е, че за пръв път в областта на кредитите единственият орган в защита на потребителите се активизира. Тези негови правомощия – да следи за наличие на неравноправни клаузи, са заложени в Закона за защита на потребителите още от 2006 г. насам. Интересен е въпросът

защо чак сега се активизира тази комисия?

– Вероятно под натиска на гражданските инициативи като тази във Фейбсук?

– Факт е, че комисията се задейства. Сега трябва да се следи внимателно развитието на този процес. Второто нещо, което трябва са тези, които подготвят индивидуалните си документи, договори, анекси, ипотеки и прочее, е, че независимо от това какво прави КЗП и какво е решението на съда, по това дело те няма да получат обезщетение. Те трябва да продължат със своята подготовка и да заведат свои искове. Защото само в рамките на такива искове ще могат да търсят обезщетение. Максималният резултат, който може да постигне самата комисия при един такъв колективен иск, е да отпаднат в бъдеще клаузите, които съдът намери за неравноправни. Но тази комисия не може да доведе до обезщетение на хората, които направо са били ограбвани от банките.

– Каква е световната и европейската практика в този случай? За какви обезщетения може да се говори?

– Световната и европейската практика тук нямат никакво значение. За обезщетенията имат значение нашето законодателство и нашата практика. Обезщетенията са за това, ако съдът намери и прецени на фактическа материлна база, че има повишаване на лихвите по вече отпуснати, по стари кредити без съгласието на кредитополучателя. Обезщетението е за хората, на които от 2008-ма насам лихвите постепенно и непрекъснато се повишават единствено по усмотрение на кредитора. Тези платени от тях свръхсуми на банките над това, което е договорено, да бъдат възстановени на хората и те да бъдат обезщетени за загубата на време, нерви и пари. Това е предмет на спор между банката и нейните клиенти. Но за това е компетентен съдът, само той може да реши този спор.

– Банкерите ви опонират с тезата, че не нежеланието на банките да споделят риска ги е накарало да сменят базата за определяне на лихвите по кредитите. Казват, че са били принудени да направят това, защото един от основните им източници на финансиране – външният заем, е изчезнал. Затова и сменят базата за определяне на лихвите. Тоест, не за да запазят печалбата си, а за да съхранят стабилността си и интересите на вложителите…

– Че се е променила средата и им е изчезнало финансирането – всичко това е вярно. Аз го разбирам. И това, което казвам, е, че те

могат и би трябвало да променят лихвите и поведението си спрямо нови клиенти

Но не спрямо старите. Защото с тях имат договор.

Тук не говорим за никакви банково-технически неща. Да вземем съседна Румъния. Тя е три пъти по-голяма, има 25 млн. население. На нашето равнище на дохода на глава от населението – значи, БВП им е три пъти по-голям. Цялата банкова система за миналата година на Румъния има 200 млн. евро печалба. А в три пъти по-малка България банките за миналата година са извлекли 400 млн. евро – двойно повече. Това е паричният израз на монополните привилегии, които БНБ и нашият законодател дават на банките. За това говорим. Ако ние, българите, допускаме да сключваме договор, по който, понеже валял дъжд, ще ни сменят условията – то ние сме парцали и за нищо не ставаме. Това е моята теза.

Лъжат – банките не защитават никакви вложители. Ако защитаваха вложители, нямаше да раздават кредити на кьораво и сакато, без да го питат какъв доход има. Те се интересуват единствено от печалбите си. И това са печалби, които на всичкото отгоре изнасят в чужбина. А ние тук се чудим как да свържем двата края.

Погледнете статистиката на БНБ и ще видите че 829 млн. евро банките са изплатили като свои външни задължения само за първото тримесечие на тази година. А се чудят къде да намерят в бюджета два млрд. лв., което е почти същата величина. Ако тези 829 млн. евро бяха в страната, фирмите и населението щяха да ги похарчат, да платят ДДС на държавата, да внесат социални осигуровки, пенсионерите щяха да си купят кисело мляко и щеше да се върти оборотът.

Банките ни обезкървяват и се отнасят към нас точно като към завладяна колониална страна,

както твърди проф. Кръстьо Петков. Пак повтарям – никакви банково-технически съображения не трябва да замъгляват същността на въпроса – неравнопоставеното, подчиненото, зависимото положение на длъжника, в което го поставят тези, които той издържа с данъците си – БНБ и Народното събрание.

Банкерите казват – изведнъж се промениха условията, банките нямаше как да се справят и трябваше да вдигнат лихвите по старите кредити. Защо?! За да си фиксират печалбата. Коя друга индустрия в България освен банковата може да си фиксира печалбата сега?!

– Как коя? Фармацевтичната промишленост например процъфтява по време на криза….

– Фармацевтите са добре, защото хората не могат без лекарства. Така че не клиентите съществуват, за да пазят банките. А тези банки съществуват, за да обслужват клиентите. Как точно ще се запази финансовата стабилност на банките, ако те си фалират половината длъжници?!

– Независимо от това банкерите са категорични, че няма да имат милост към кредитополучателите. Някои дори казват, че ще ги ритат!

– Кредитополучателите трябва да ритат банките. Защото банка ще ти даде кредит, само ако може да те зароби. Това е истината.

Интервю на Мария ДРУМЕВА, БЛИЦ

One thought on “Народът се надига срещу тиранията на банките

  1. Абе имаше едни кредитни милионери.. що тях не ритате бе?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *