29/03/2024

КНСБ: Харизмата на Борисов компенсира липсата на управленска визия

Желязко Христов

Резултатите от едногодишното управление на правителството са повече отрицателни, отколкото положителни, е оценката на КНСБ. На първо място сред позитивите синдикатът поставя силната харизма на министър-председателя. Бойко Борисов влагал целия си властови ресурс, за да компенсира липсата на визия за управлението на страната.

С поведението си премиерът успявал да смекчи и впечатлението от неочаквано променящите се стратегически приоритети на кабинета.

Другото положително постижение е възстановяването на доверието към страната на европейските институции и възстановяването на финансирането от европейските фондове. Профсъюзът похвали и подобреното усвояване на парите от ЕС.

Оценката на синдикалистите за борбата с престъпността се различава от тази на обществото. От една страна, съпътстващите я шумни медийни кампании ни били „по вкуса“ на КНСБ. От друга – резултатите са „все още очаквани“.

Постигнатото в преговорите с Русия по газовите доставки и енергийните проекти, според КНСБ, е „противоречиво, но по-скоро положително“.

Категорично добра оценка синдикатът слага на възстановяването на тристранния социален диалог и падането на тавана на обезщетението за безработица.

Мнението за резултатите от социалния диалог обаче съдържа много „но“.

Мерките от антикризисния пакет, договорен между правителството, синдикатите и работодателите през март, все още не се изпълняват – бави се разплащането с бизнеса, което е свило заетостта с 250 хиляди души.

Не е изпълнен и ангажиментът за ограничаване на поскъпването на енергоносителите, което пак ударя върху конкурентоспособността и съответно върху заетостта в тежката индустрия.

Минималната работна заплата за страната вече шести месец е под официалната линия на бедност и макар да има постигнато съгласие, тя не е увеличена. Синдикатът не одобрява и новия модел за заплащане на държавните служители – орязването на класа „прослужено време“.

Едногодишното управление на ГЕРБ беше изпълнено с поредица от непрецизни, необмислени, а в някои случаи стратегически грешни решения, е мнението на синдиката.

Първият антикризисен пакет привидно оздравил фиска, но на практика е прехвърлил цялата тежест на задълбочаващата се икономическа криза върху реалната икономика и домакинствата.

Категорично негативно е отношението на КНСБ към предлаганите варианти за продължаване на пенсионната реформа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *