29/03/2024

Изстреляхя 20 куршума в известен гръцки журналист

Застреляният журналист

Неизвестни нападатели, преоблечени като полицаи, са убили тази сутрин скандален гръцки журналист пред дома му в атинския квартал „Илиуполис“.

По данни на гръцката агенция АНА-МПА жертвата е 37-годишният Сократис Гиолиас. Съпругата му разказала, че неизвестен позвънил на вратата на дома им към 5,20 часа призори под предлог, че някой му краде колата и когато той излязъл, го простреляли смъртоносно. След това избягали с автомобил, допълва АФП, на която се позова БГНЕС.
По-късно полицията открила изгоряла кола, за която се предполага, че е на стрелците. Смята се, че те са поне трима. На местопрестъплението полицаите открили двайсетина гилзи от куршуми от автоматично оръжие.

Следователите проучват различни версии, като според една от тях убийството може да е дело на екстремисти. В началото на миналата година екстремистката групировка „Революционна секта“ откри огън срещу полицейски участък, при който загина един полицай. Няколко месеца по-късно нейни членове извършиха подобно нападение срещу частна телевизия и заплашиха, че ще избият „всички журналисти“.

Председателят на журналистическия съюз в Атина нарече покушението „нагло“ и мафиотско“.

Сократис Гиолиас е директор на радиостанция „Тема 98,9“ и на електронния блог „Гризач“. 14 години е сътрудничил на известния разследващ журналист Макис Триандафилопулос, съобщи БНТ. Името на Гиолиас беше замесено в скандала за черните каси на „Сименс“, с които са събирани пари за уреждане чрез подкупи на големи договори.

Преди 5 месеца срещу журналиста беше заведено дело за клевета по същата афера, допълва bTV. Той бе арестуван по обвинение в клевета за това, че твърдял в блога си, че друг сътрудник на Триандафилопулос е бил изпълнителен директор на фирмата Telepassport, с чиято помощ се смята, че парите от черната каса на „Сименс“ са достигали до сметките на политици и бизнесмени.

Тогава полицията конфискува компютрите на блога на Гиолиас.
Дали убийството е свързано със скандала, тепърва ще се изяснява.

Убитият е баща на 2-годишно дете, а съпругата му в момента е бременна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *