20/04/2024

Измамни схеми в Америка движат цените на златото

Запалените инвеститори в злато обичат да мислят, че  са се погрижили за всичко. Според тях цената на ценния метал може само да се вдига, независимо дали икономиката е изправена пред инфлация или дефлация.

Като оставим настрана липсата на доказателства за това, инвеститорите в злато сега са изправени пред ситуация, която дори те самите не могат да нарекат положителна, съобщава investor.bg.

Основни доставчици на злато като Goldline са поставени под лупа заради подвеждането на клиенти да купуват монети с 35% надценка върху себестойността, съобщава DailyFinance.

Продавачите на злато убеждават инвеститорите, че тежката финансова криза в САЩ може да доведе до конфискуване на златото от страна на Федералния резерв, което обаче няма да важи за монетите с нумизматична стойност.

Те дават за пример времето на Голямята депресия, без да уточняват обаче, че тогава притежаването на злато е било незаконно, но собствениците му са били приканвани да го продадат доброволно.

Така клиентите са насочвани към екзотични монети с надценки от по 35% в сравнение със само 5% при инвестиционното злато на кюлчета.

Към всяването на страх от конфискация се включват и заинтересовани лица от медиите, които имат доходоносен бизнес с доставчиците, което създава опасения за конфликт на интереси вече месеци наред, но разказите на клиенти, които са загубили една трета от инвестициите си, наново алармират за проблема.

Една от историите е на 63-годишен инвеститор, който е взел едва 2 900 долара за монети, за които е платил 5 000 само месеци преди това. Властите в Лос Анджелис обявиха, че са получили над сто оплаквания и са започнали разследване на Goldline и Superior Gold Group.

Оплакванията са били два вида – едните от клиенти, подведени да купят златни монети, а другите – от купувачи, които са получили нещо различно от поръчаното.

Не е ясно каква част от продажбите на Goldline, на стойност 500 млн. долара, идват от продукти с голяма надценка като монетите, но ако потребителските нагласи пострадат, златото може да се окаже по нестабилно дори от класически рискови инвестиции, каквито са акциите и недвижимостите.

За разлика от тях то не генерира доход, а за бъдещата му стойност може само да се гадае. Това допълнително подпомага цените, когато те започнат да се вдигат. Когато обаче се смени посоката, при златото няма коефициенти, като P/E при акциите например, които да окажат фундаментална подкрепа.

В крайна сметка може да се окаже, че въпреки твърденията на поддръжниците си, златото е добра инвестиция само при един сценарий, а именно когато цените му растат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *