23/04/2024

Гонят шефа на компанията Бритиш Петролиъм, съсипала Мексиканския залив

Тони Хейуърд

Главният изпълнителен директор на „Бритиш петролиъм“ (BP.com) Тони Хейуърд ще бъде сменен заради петролния разлив след взривилата се платформа на британската компания в Мексиканския залив, която причини най-тежката екологична катастрофа в историята на САЩ. Това съобщи високопоставен представител на американското правителство, цитиран от Асошиейтед прес. Той е бил уведомен за това решение от човек от ръководството на БП в края на миналата седмица.

Цитираният източник, който пожелал да запази анонимност, не знае нито кой може да е новият шеф на „Бритиш петролиъм“, нито кога ще бъде назначен той. Един от най-вероятните наследници на Тони Хейуърд е управляващият директор на БП Боб Дъдли, който ръководи операцията на компанията по овладяване на петролния разлив.

Хейуърд направи няколко гафа след началото на катастрофалния разлив. Той заяви, че иска да си върне живота обратно, и отиде на състезание с яхти край Великобритания, докато петролът се изливаше по крайбрежието на Мексиканския залив.

Седмичникът „Сънди телеграф“ твърди, че шефът на БП ще се оттегли през идните дни. Друг британски вестник – ежедневникът „Таймс“, писа в сряда, че Хейуърд ще се оттегли до десет седмици, за да помогне на компанията да се съвземе от кризата.

Междувременно ключова операция за овладяване  на петролния разлив в Мексиканския залив, която бе предвидено да започне следващата седмица, е била отложена за началото на август, съобщи адмиралът от бреговата охрана на САЩ от запаса Тад Алън, който оглавява правителствения отговор на най-тежката екологична катастрофа в историята на страната, предаде Франс прес.

Операция „Статично убийство“ ще се състои в инжектиране на смес от вода и твърди вещества в повредения кладенец на авариралата петролна платформа на британската компания „Бритиш петролиъм“. След това кладенецът ще бъде „запечатан“ с цимент.

Адмирал Алън допусна вчера, че операцията може да започне след три до пет дни. Нейното отлагане се дължи не на някакъв сериозен инцидент, а на промяна в графика на „Бритиш петролиъм“, като следващата седмица ще бъде посветена на подготовка, обясни той днес.

Адмиралът допълни, че операция „Статично убийство“ ще бъде последвана от друга процедура – „Убийство на дъното“, при която британската компания ще прокопае два кладенеца за отклоняване на петрола, изтичащ от повредената платформа. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *