22/06/2021

Глезотия за милиардери: Собствена подводна лодка с екстри

С такъв модел подводница пори океанските дълбини милиардерът Абрамович

Яхтите, оказва се, губят предишния си блясък за супербогатите ако не са снабдени с миниподводница. Най-малкото като средство срещу досадните папараци – морското дъно поне засега остава място за истинско уединение за богаташите, според „Пари мач”.

Най-малките миниподводници са предназначени за не повече от двама пътници, могат да се потапят до 100 метра дълбочина и струват около 600 000 евро. Най-голямата засега известна, Phoenix 1000, с която се е обзавел руският олигарх Роман Абрамович обаче е с дължина 70 метра, в които се вместват 10 стаи, джакузи, салон за фитнес и дори „изба” за вино. И най-важното, суперсъдът предлага автономия в рамките на до 20 дни.

Заради новата мания в света на най-богатите почти всички предлагани яхти разполагат и с опция за миниподводница, която се оказва задължителна добавка след хеликоптера на борда. По груби изчисления в света вече плaват над 1000 миниподводници, но едва една пета от тях са с дължина над 12 метра. За хората, които според Forbes разполагат с повече средства, отколкото с време за тяхното изразходване, притежаването на собствена подводница, която до неотдавна бе запазена територия единствено за океанографите и за армията, все повече се превръща във въпрос на престиж.

И при този тип плавателни средства вече има разнообразие – от двуместните U-Boat и футуристичното й подобие на калифорнийската компания Seamaginе. Те са с тегло от около 4 тона и издържат под вода до 6 часа до типа подводен скутер Deepflight Merlin, с какъвто разполага британският милиардер Ричард Брансън и който може да се управлява от аматьори.

По-различни от притежаваните от съоснователя на Microsoft Пол Алън две подводни лодки с двигател Diesel са електрическите миниподводници от ново поколение Scubacraft. Те са олекотени и не толкова скъпи, но пътуващите в тях трябва да са екипирани като за дълбоководно спускане със скафандър – с бутилки с въздух.

По-висок клас е двумоторната Hyper-Sub, която побира до 4 пътници и може да се спуска до 250 м под вода.

Разбира се, засега „Мерцедес”-ът в тази област си остава притежаваната от Абрамович Phoenix 1000, която руснакът е придобил срещу впечатляващите 90 милиона долара, съобщава БГНЕС.

(Visited 242 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *