19/04/2024

Два влака с 370 души избегнаха страховита касапница на Горна баня

Два влака с общо 370 пътуващи в тях се изпречиха един срещу друг на Гара Горна баня и изправиха косите и на пътуващи, и на железничари. Малката скорост на бързия влак от Кулата- София и професионалната реакция на локомотивните машинисти станаха причина касапницата да се размине.

„24 часа“, научил за инцидента от пътник, който е бил в бързия влак от Кулата за София.

Шефът на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Милчо Ламбрев каза, че крадци са задигнали кабелите на автоматизираната охранителна система на гарата. Сутринта екип на компанията е щял да я възстановява.

Въпросната система сигнализира, че на даден коловоз има влак. След като е била извадена от строя, управлението е трябвало да бъде извършвано от хора. И точно те са направили фал.

Бързият влак от Кулата за София е влязъл в гарата към 10,15 ч. Специален светлинен сигнал е известил на машинистите, че системата, която управлява движението не работи, затова те намалили скоростта. Ръководителката на движението, е трябвало да премести ръчно стрелката, но объркала посоката и пратила бързия влак на коловоз, на който вече е бил спрял пътническият от София за Кюстендил, каза Ламбрев. В пътническия влак имало 90 души, в бързия – 280.

Железничарският директор уволни дисциплинарно звеяната си подчинена. Наказания има за началника на гарата и за други служители. Освен човешката грешка обаче, причина за опасния инцидент са и ежедневните кражби по тази дестинация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *