23/04/2024

Добив на шистов газ може да промени съдбата на България

По-малко от седмица след като публично попита какво става с диверсификацията на енергийните ресурси в България

, американският посланик в България Джеймс Уорлик представи вчера интереса на „Шеврон“ да проучват находища на шистов газ в страната.

Той обясни, че България има потенциал за добив на 25 млрд. куб.м шистов газ на година, ако бъдат доказани залежи от него. Това може да промени пазара в региона, както се случи в САЩ, каза Уорлик.

На шистовия газ се гледа като на най-сериозната алтернатива на природния газ, който ако започне да бъде добиван в някой европейски страни (сериозни проучвания и подготовка има в Полша, където се смята, че е едно от най-големите находища на континента) ще намали значително влиянието на Русия и доминацията й на пазара на синьо гориво.

„Газпром“ обаче също проявява интерес към този добив и в края на май съобщи, че иска да купи американска фирма, която има опит в това. Президентът на компанията Алексей Милер дори заяви, че могат да издигнат лозунг „Ако имате шистов газ, то ние ще дойдем при вас“. От проверка на „Дневник“ стана ясно, че дъщерната фирма на „Газпром“ – „Овергаз“ също е проявила желание да разработва залежи в Североизточна България.

Другата компания, заявила интерес към шистови ресурси у нас е канадската „Парк Плейс Енерджи корп.“, а според източник от Министерски съвет има и още една американска фирма, която иска да проучва в този регион.

„Шеврон“ съобщиха за интереса си още през април по време на посещението на икономическия министър Трайчо Трайков в САЩ, а в началото на юли са получили лиценз за проучване в румънската част на Добруджа. Сега в България пристигнаха двама представители на компанията, за да се срещнат с премиера Бойко Борисов и да му представят своето виждане за бъдещ добив.

„В България има възможност да бъдат диверсифицирани източниците на енергия. Надявам се скоро да бъде одобрено разрешителното за проучване на „Шеврон“, които ще инвестират много пари в България“, каза вчера Уорлик.

За да бъде определен кой ще проучва, трябва да бъде обявен  конкурс по инициатива на министерството на икономиката, енергетиката и туризма, от където вчера отказаха информация по темата.

Преди година Министерски съвет е открил конкурс за добив на газ в Блок 1-11 Вранино на площ с размер 397,42 кв. км., но все още липсва информация коя компания е спечелила.

Според технологията за добив на шистов газ се правят сондажи на дълбочина от 2000 до 5000 м, като първоначално се използва много вода. В случай, че се докаже наличие на газ в кухините на земните недра, се предизвикват миниексползии, които могат да доведат до сеизмична активност в района. Експерти и еколози все още спорят за последиците от добива на газ по този начин

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *