19/05/2022

Британски лекар: Скенерите по аерогарите вредят на човека

Скенерите за цяло тяло по летищата излъчват 20 пъти по-мощна радиация, отколкото се предполагаше досега и биха могли да предизвикат рак, пише британският в. „Дейли телеграф“. Предупреждението е отправено от доктор Дейвид Бремър, който завежда Центъра за радиологични изследвания в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Според д-р Бремър досегашните данни за радиацията, излъчвана от скенерите за цяло тяло, оповестени от различни правителствени научни експерти, се различават от неговите, защото тези учени не са взели под внимание концентрацията на радиацията върху кожата, пише БТА, цитирана от Дарик. На най-голям риск при преминаване през скенерите за цяло тяло по летищата са изложени децата и пътниците с генни мутации, тоест всеки 20-ти човек, тъй като техният организъм има по-слаба способност да „поправя“ щетите, нанесени от рентгеновите лъчи върху клетките, смята специалистът от Колумбийския университет

Бремър казва, че опасността от това отделни хора да развият рак вследствие на преминаване през скенерите, е малка, но предупреждава, че са необходими повече изследвания в тази насока, за да се определи точната степен на риска.

По повод предупрежденията представител на британската Агенция за гражданско въздухоплаване заяви, че скенерите за цяло тяло по британските летища са пуснати в действие след оценка на риска, извършена от здравните власти, и са напълно безопасни.

(Visited 79 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *