20/04/2024

Бившият кмет на Приморско вече е подсъдим заради имотите на бедните магистрати

Бившият приморски кмет Димитър Димитров вече е подсъдим за "странната" си щедрост

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия кмет на Приморско Димитър Димитров. Димитров е обвинен за длъжностно престъпление.
Обект на разследването са близо 200 сключени от него договори за право на строеж.

Докато Димитров е бил кмет в периода 2004-2007 г., когато в сила е влязъл нов закон за общинската собственост, според който правото на строеж се отстъпва с решение на общинския съвет, а не от кмета, уточнява Вести.

Проверката на прокуратурата започна, след като стана ясно, че на няколко магистрати и техни роднини като крайно нуждаещи е отпуснато право на строеж.

Скандалът с имотите в Приморско тръгна от разследване на в. „Капитал“, което установи, че осем парцела с право на строеж са били учредени при бившия кмет на Приморско Димитър Димитров в нарушение на общинските наредби. Сред печелившите излязоха имената на 27-годишната окръжна съдийка Деница Урумова, дъщеря на шефа на трето отделение на Върховния административен съд Николай Урумов.

Други щастливци с имот в тази местност се оказаха доведеният син на доскорошния бургаски апелативен прокурор Йордан Иванов и родственици на висшите съдии Панайот Генков, Андрей Икономов и Веселин Пенгезов.

Случаят с Димитър Димитров се гледа от градската прокуратура, тъй като години наред в бургаската прокуратура не е свършено почти нищо. За три години са били разпитани едва 50-на свидетели.

Вчера от Върховната административна прокуратурата оповестиха, че по разследването, дадено на СГП, не са извършвани почти никакви следствени действия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *